V Austrálii zadrželi muže, který chtěl na Nový rok střílet do davu. Hrozí mu doživotí

Australská policie dopadla muže, který plánoval spáchat teroristický útok. Zadrženému hrozí doživotní trest. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Dvacetiletý muž plánoval střílet do davu na náměstí Federation Square v Melbourne na oslavách Nového roku. Podle policie v souvislosti s plánovaným útokem už žádné nebezpečí nehrozí, zadržený neměl komplice.

Muž se podle policie pokoušel získat automatickou zbraň, ale to se mu nepodařilo. Na internetu si stáhl manuál teroristické organizace Al-Káida a rovněž sympatizoval s teroristickou organizací Islámský stát (IS). „Sám potvrdil, že plánoval spáchat teroristický čin,“ uvedl zástupce policie ve státě Victoria Shane Patton.

Zatčen byl ve Werribee na předměstí Melbourne. Policie ho sledovala od ledna a uvedla, že se narodil v Austrálii a jeho rodiče pochází ze Somálska. Na místě, kde plánoval spáchat útok, se vloni novoročních oslav zúčastnilo asi půl milionu lidí.

Na Nový rok přísná opatření

Dvacetiletý Australan, který se jmenuje Ali Ali, byl před soudem obviněn z přípravy teroristického útoku a ze shromažďování dokumentů s cílem spáchat teroristický útok. Hrozí mu doživotí. O propuštění na kauci obviněný nepožádal.

Ministr spravedlnosti Michael Keenan vyzval občany, aby pokračovali ve svém běžném životě, zvlášť během novoročních oslav ale musejí očekávat zpřísněná bezpečnostní opatření. „Cílem těchto teroristů je zasévat strach a zastrašovat, ale Australané by měli pokračovat ve svých běžných aktivitách. Vláda spolupracuje s bezpečnostními službami, aby zajistila bezpečí občanů,“ dodal.

Mladík už je 74. člověkem, který byl v zemi od roku 2014, kdy australské úřady zvýšily výstrahu před teroristickou hrozbou na stav „útok pravděpodobný“, zadržen pro podezření z teroristické činnosti. Soud s ním se bude konat už během úterka či ve středu.

Australané bez poloautomatických pušek

Austrálie v roce 1996 zpřísnila zbrojní zákon po incidentu, při němž Martin Bryant v Port Arthuru v Tasmánii postřílel 35 lidí. V důsledku toho byly všechny poloautomatické pušky, poloautomatické brokovnice a pumpovací brokovnice zakázány a zároveň byly zpřísněny zákony o držení zbraní. Od roku 1996 se podobný masakr v zemi neopakoval.