Ruský politolog: Zeman může říkat prakticky cokoli. A tím je pro Kreml velmi výhodný

Miloš Zeman zahájí v Soči setkáním s Vladimirem Putinem státní návštěvu Ruska. Tamní média při této příležitosti připomínají jeho vstřícný postoj k Rusku, některé komentáře českého prezidenta označují za nejvíce proruského státníka v Evropě. Za jedno z ústředních témat jeho nynější cesty autoři komentářů shodně označují protiruské sankce vyhlášené po anexi Krymu, jichž je Zeman přesvědčeným odpůrcem.

Agentura RIA Novosti připomněla, že Zeman v minulosti nejednou vyzval ke zrušení protiruských sankcí Západu, které označuje za vzájemně nevýhodné. Dával najevo, že v této otázce počítá s aktivní pomocí Andreje Babiše, který se snaží sestavit novou vládu. Zeman před cestou oznámil, že s prezidentem Vladimirem Putinem bude diskutovat o nesmyslnosti sankcí, a to jak západních, tak i ruských, píše ruská agentura.

Ruské vysílání Rádia Svoboda cituje politologa Ivana Preobraženského, že role Miloše Zemana v českém státním uspořádání je velmi omezená. „Zeman šíří myšlenky, o nichž se nezmiňuje žádný evropský politik. Snaží se nastolit takovou cestu řešení konfliktů kolem Krymu, která by byla Rusku výhodná. V Kremlu velmi dobře vědí, že český prezident doma nehraje významnou roli, protože Česko je parlamentní republika,“ uvádí politolog.

„Zeman nerozhoduje, nenese odpovědnost za svá prohlášení. Proto může říci prakticky cokoli, a v tomto ohledu je teď pro Kreml velmi výhodný,“ soudí Preobraženskij.

Cargrad: cesta do Ruska je součástí předvolební kampaně

Televizní kanál ruských nacionalistů Cargrad v komentáři uvedl, že Zemanova cesta do Ruska je nepochybně součástí jeho kampaně k lednovým prezidentským volbám, v nichž kandiduje. Dnešní setkání s Putinem podle něj přinese Zemanovi v České republice politické body.

Server Gazeta napsal, že o reciproční návštěvě Putina v Praze se v současnosti nejedná, což ČTK potvrdili i členové Zemanova doprovodu. „Je ale jasné, že taková návštěva by se mohla uskutečnit až po březnu 2018, kdy se v Rusku uskuteční prezidentské volby,“ uvedla Gazeta.