Otec a syn se rozhodli jen vlastními silami zdolat jižní pól

Otec a syn se vydají na Antarktidu „po svých“ (zdroj: ČT24)

Britové otec Robert a syn Barney Swanovi vyrážejí na rekordní cestu. Jen za pomoci výhradně ekologických zdrojů a vlastních sil chtějí dosáhnout jižního pólu. Oba dva se významně angažují v ochraně Antarktidy a jejich expedice má pomoci přesvědčit svět, že je možné si vystačit s „čistou energií“.

Cestovatele čeká výprava dlouhá 600 mil a potrvá jim zhruba 60 dní. „Poprvé v historii takovou cestu podniknou otec a syn,“ poznamenal Robert Swan s tím, že lidé se na cestu k jižnímu pólu v takové sestavě zatím nikdy nevydali.

Jednašedesátiletý Robert Swan je zvyklý zdolávat překážky a sbírat rekordy. Stal se vůbec prvním člověkem na světě, který na oba zemské póly doputoval po svých. Další prvenství na něj čekají. „Poprvé v historii budeme (na cestě) závislí pouze na obnovitelné energii,“ doplnil Robert Swan.

Bez vody to nepůjde, ale právě ta má na Antarktidě cenu zlata

„Na Antarktidě má voda cenu zlata. Bez ní byste rychle zemřeli, jak mi táta vždycky připomíná. Takže to, co se snažíme udělat jinak, je využít jiné formy energie, abychom dokázali rozpustit sníh. To je energeticky nejnáročnější část toho, co děláme,“ vysvětlil v Horizontu Barney Swan.

Zdrojem cenné energie, konkrétně tepla, jsou tlakové lahve naplněné výhradně bio palivem. Plyn přijde na řadu až ve dnech, kdy bude zataženo. Swanovi mají ale k dispozici i sofistikovaný elektrický ohřívač vody zásobovaný energií ze solárních panelů, technologii vyvíjenou mimo jiné pro budoucí vesmírné mise. „Pokud víme, na Marsu je sníh,“ dodal jeho otec Robert.

Cestovatelé chtějí přimět svět, aby se vážněji zajímal o obnovitelné zdroje energie. Jejich cílem je dokázat, že fungují i v těch nejextrémnějších podmínkách na planetě. Pokud vše půjde podle plánu, na jižním pólu společně stanou v polovině ledna 2018.