Hledá se premiér. Libanonský prezident tlačí na Saúdy, aby pustili Harírího, mluví o únosu

Saúdská státní televize odvysílala záběry Harírího s králem (zdroj: ČT24)

Libanonský prezident Michel Aún vyzval Saúdskou Arábii, aby vysvětlila, proč se libanonský premiér Saad Harírí stále nevrátil do vlasti poté, co minulý víkend oznámil rezignaci a Bejrút tím uvrhl do politické krize. Podle vysoce postaveného libanonského činitele řekl prezident diplomatům, že Harírí byl „unesen“ a zdůraznil jeho právo na imunitu.

Rodina nic netuší, sám Harírí mlčí

Harírí se už týden nevrátil z Rijádu, kde nečekaně ohlásil svou rezignaci, kterou Aún nepřijal. Demise přitom překvapila i Harírího blízké spolupracovníky. Ani jeho rodina netuší, kdy by se mohl vrátit do Libanonu.

Sám Harírí tvrdil, že se bojí, aby ho nezabili jako jeho otce. Kritizoval také rostoucí vliv Íránu a šíitského Hizballáhu na libanonskou politiku. Už týden ale neučinil žádné prohlášení.

Libanonský prezident se teď dovolává Saúdské Arábie „jako země, s níž má Libanon přátelské a bratrské svazky“, aby vyjasnila důvody, proč brání Harírímu vrátit se do vlasti. „Libanon nebude akceptovat, že je jeho předseda vlády v situaci, která je v rozporu s mezinárodními smlouvami,“ vzkázal Aún do Rijádu.

Saúdská televize v reakci ukázala Harírího

Libanonští představitelé tvrdí, že je premiér v Rijádu zadržován proti své vůli a že byl k rezignaci přinucen, což Saúdská Arábie popírá. Saúdskoarabská státní televize v reakci na tlak ze strany Libanonu odvysílala záběry Harírího spolu s králem Salmánem.

Ukázala dva krátké záběry – jak libanonský premiér zdraví krále mezi ostatními hosty i jak k němu přistupuje zvlášť. Šlo o běžnou ceremonii při návratu monarchy z cesty do Medíny. Víc televize nesdělila.

Rijád podle některých odborníků Harírího zneužil ve svém mocenském boji s Teheránem. Saúdům se prý nelíbilo, že se vyhýbá konfrontaci s Hizballáhem.

Harírího liberální Hnutí budoucnosti mezitím zdůraznilo, že stojí za premiérem a „netrpělivě čeká na jeho návrat do země“, citovala stranu agentura Reuters. Hnutí zároveň „absolutně odmítá íránskou intervenci v záležitostech arabských států“ a odsoudilo protisaúdské kampaně v zemi. Strana prý klade důraz na bratrské vztahy s tímto královstvím.

Napjatou situaci se snaží uklidnit západní státy i Egypt

Kauza znepokojuje západní mocnosti. USA a Francie se už vyslovily pro zachování stability Libanonu. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek neplánovaně navštívil Rijád a nyní telefonicky hovořil s Aúnem.

Podle Reuters řekl francouzský prezident svému libanonskému protějšku, že „libanonští političtí vůdci by měli mít svobodu pohybu“. Francouzské ministerstvo zahraničí však zároveň oznámilo, že nic nenasvědčuje tomu, že má Harírí v Saúdské Arábii omezený pohyb. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh ale tvrdí, že je premiér v Saúdské Arábii v domácím vězení.

Elysejský palác se bude v krizi kolem Harírího angažovat i nadále. Na úterý má prezident Macron domluvenou schůzku s libanonským ministrem zahraničí. V sobotu reagoval na situaci v Libanonu také Bílý dům. Spojené státy podle něj „odmítají pokusy milicí v Libanonu nebo zahraničních sil o narušení libanonské stability nebo o využití Libanonu jako základny, ze které by ohrožovaly ostatní v oblasti“.

Situací v Libanonu se zabývá také Egypt. Tamní prezident Abdal Fattáh Sísí vyslal ministra zahraničí Samího Šukrího do arabských zemí, aby tam situaci Libanonu projednal. Ministr chce jet do Jordánska, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Bahrajnu, Ománu a Saúdské Arábie.

Sísí ve středu jasně řekl, že je proti vojenskému řešení a proti útokům na Hizballáh nebo na Írán. Prohlásil, že na Blízkém východě je už nyní zmatek a že je třeba situaci zklidnit.