Italové našli miliony tablet „drogy bojovníka“. Do Evropy je pašoval Islámský stát

Italská finanční stráž a celníci zabavili v jihoitalském přístavu Gioia Tauro 24 milionů tablet tramadolu. Syntetickému opiátu se přezdívá „droga bojovníka“. Celková hodnota zabavených drog činí 50 milionů eur, což je v přepočtu téměř 1,3 miliardy korun. Teroristická organizace Islámský stát (IS) chtěla výnosy z prodeje podle italské prokuratury financovat útoky po celém světě.

Zabavený tramadol bývá označován jako „droga bojovníka“. Kdo ji požije, přestane vnímat strach, bolest, hlad, nemá zábrany a nepociťuje únavu. Z těchto důvodů teroristé už nějakou dobu ovládají jeho pašování a distribuci, napsal italský list La Repubblica.

Kontejner, v němž byly tablety objeveny, připutoval do jihoitalského přístavu z Indie a směřoval do Libye, odkud jej Islámský stát zřejmě plánoval rozprodat na územích, která drží pod kontrolou, píše dále La Repubblica.

Prodej drog řídil přímo Islámský stát a jeho prostřednictvím chtěl financovat teroristickou činnost, kterou plánoval vykonávat po celém světě, řekl vrchní prokurátor Federico Cafiero De Raho. „Částí tohoto nelegálního zisku chtěl financovat extrémistické skupiny v Libyi, Sýrii a v Iráku,“ upřesnil.

„Přístavem Gioia Tauro prochází všechno možné a nemůžeme se divit, když narazíme i na zásilky podobných látek,“ uvedl prokurátor Gaetano Paci. Dodal, že přístavištěm Gioia Tauro neprojde nic bez souhlasu „klanu“, který překladiště z valné části kontroluje.

„Už nějakou dobu víme tom, že kalábrijská mafie 'Ndrangheta udržuje styky s blízkovýchodními organizacemi,“ dodává Paci. Podobná zásilka byla loni zadržena v Řecku, o něco větší pak letos v květnu v janovském přístavu.

Něco podobného již bylo nalezeno v janovském přístavu na jaře tohoto roku. Právě proto byla zostřena kontrola v italských přístavech.
Josef Kašpar
redaktor RAI

Drogu brali vrazi z Bataclanu i Súsy

Pilulky tramadolu byly nalezeny i v úkrytu Salaha Abdeslama a ostatních teroristů, kteří v listopadu 2015 zabili v pařížském klubu Bataclan 130 lidí. Stopy stejné látky měl v krvi i útočník, který v tuniském turistickém letovisku v Súse v červenci 2015 zastřelil 38 lidí, připomněl deník La Repubblica.

Podle některých zdrojů tramadol užívá i nigerijská islamistická skupina Boko Haram při výcviku dětských vojáků. Na strategické zásoby syntetického opiátu, který si islamisté vytvořili, narazily při bojích v Sýrii i arabsko-kurdské milice, napsal dále deník.