Slabá země, ale umí taktizovat, charakterizuje Rusko novinář Edward Lucas

Edward Lucas hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Konflikt na Ukrajině má zásadní dopad na stabilitu euroatlantického regionu, řekl ve čtvrtek generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Podle novináře deníku The Economist Edwarda Lucase, který byl hostem pořadu Události, komentáře, není Rusko hrozbou pouze pro „státy v přední linii“, jako je Ukrajina, ale i pro západní Evropu a USA. Rusko označuje jako slabou zemi, která však dokáže velmi účinně taktizovat.

„Rusko chce rozrušit mezinárodní řád po roce 1999, který je založen na pořádku tak, že i malé země si mohou samy volit své vnitropolitické uspořádání a mezinárodní vztahy. To se Rusku nelíbí,“ uvedl Lucas. „Má stále imperiální mentalitu a věří, že by mělo ovládat a kontrolovat nejen to, co se děje uvnitř jejich hranic, ale i vně.“

Podle Lucase se Rusko snaží od sebe rozdělovat západní země a využívá k tomu i etnických či náboženských rozdílů uvnitř těchto států. „Když se rozdělujeme a polarizujeme, tak slábneme. A když jsme slabí, tak se s ním nejsme schopni konfrontovat,“ řekl.

Zároveň ale Lucas tvrdí, že je Rusko samo poměrně slabá země, umí ovšem dobře nasadit taktiku. „Rusko už není SSSR. Je to menší a slabší entita, chudší entita. Nicméně používá svůj arzenál technik tak, že jedná daleko inovativněji, flexibilněji a efektivněji,“ vysvětlil. „Náš systém je založen na silných rozdílech ohledně profesionálních, etických a právních zákonů, to je prostě něco úplně jiného.“

Před hrozbou Ruska varoval už v roce 2012 americký politik Mitt Romney. Tehdy řekl, že Rusko je největší geopolitickou výzvou pro USA. „Mitt Romney měl naprostou pravdu. On i ostatní lidé po celá léta varovali ohledně ruské hrozby a nyní vidíme, že má tato hrozba efekt nejen na státy v přední linii, jako je například Ukrajina, ale i na státy na západě Evropy a v Americe,“ konstatoval Lucas a dodal, že je lepší zareagovat pozdě než nikdy.

Celý rozhovor je na videu.