Velkolepé loučení se symbolem stability. Obřad zpopelnění krále sledovaly statisíce Thajců

Statisíce Thajců oděných v černé barvě se se slzami v očích loučily v ulicích Bangkoku se zesnulým králem Pchúmipchonem Adundétem. Krátce před půlnocí místního času se nad městem objevil dým z pohřební hranice. Král zemřel loni v říjnu ve věku 88 let. Země pak rok držela smutek.

Pohřební ceremoniál, který trvá pět dní, začal ve středu. Vyvrcholením byl právě čtvrteční obřad zpopelnění ve zlatém pavilonu v thajské metropoli. Ceremoniálu se účastní členové královských rodin a vysocí političtí představitelé z více než 40 zemí světa.

Vlastní obřad začal příjezdem králova syna a následníka ke královskému paláci. Mahá Vatčirálongkón vystoupil z vozu Rolls-Royce v důstojnické uniformě, aby podle tradice jako budoucí král ceremoniál vedl. Buddhističtí mniši zahájili modlitby.

„Kolem sebe vidím zaplavené ulice, lidi v černém. Slyšet jsou výstřely z děla,“ uvedl průvodce, překladatel a fotograf Jan Styblík.

Ceremoniál je kombinací buddhistických náboženských obřadů a rituálů hinduistických bráhmanů. Symbolická pohřební urna byla z královského paláce na místo kremace na nedalekém náměstí převezena v pozlaceném kočáru, který se používá při pohřbech členů královské rodiny od konce 18. století. Táhlo ho více než 200 vojáků v tradičních červených uniformách. Procesí doprovázela hra na bubny a flétny. 

Kolem starého města se už před několika dny začaly tvořit dlouhé fronty lidí, kteří přijížděli ze všech koutů Thajska. Podle agentury Reuters se jich v ulicích shromáždilo přes 300 tisíc. Někteří přinesli obrazy zesnulého Pchúmipchona.

Přihlížející se museli řídit předem stanovenými pravidly, například nesměli fotografovat. Mnoho budov bylo pokryto žlutými květy. Úřady na čtvrtek vyhlásily v zemi státní svátek.

Na místě královského pohřebního obřadu bylo vztyčeno osm konstrukcí, které symbolizují osm hor, jež jsou podle thajského náboženského systému vrcholy univerza. Stavba tohoto krematoria o výšce 50 metrů trvala rok. 

Hranici, zdobenou květy ze sedmi druhů santalových stromů, díky které se má panovníkova duše dostat do nebe, zapálil jeho syn. Podle thajských médií a zveřejněných fotografií se dým z hranice nad městem objevil krátce před půlnocí místního času (19:00 našeho času), napsala AP. Popel z těla zesnulého krále bude převezen zpátky do královského paláce v pátek. Pak budou následovat ještě další dva dny smutečních obřadů. 

Thajsko po smrti krále drželo rok oficiální smutek. Král za sedmdesátiletého vládnutí, které provázely politické otřesy, ale i prudký rozvoj této jihoasijské země, představoval pilíř stability.

Zesnulý král se těšil velké úctě

Pchúmipchon Adundét nastoupil na trůn 9. června 1946 po zavražděném bratru Ánandovi Mahidolovi. Pátého května 1950 byl korunován jako Ráma IX. Se sedmi desítkami let strávenými na trůně byl nejdéle vládnoucím monarchou světa.

Mezi obyvateli velmi vážený a v politicky výbušné době po svržení premiérky Jinglak Šinavatrové, po němž se chopila moci armáda, byl vnímán jako symbol kontinuity politického systému.

U politiků měl značnou autoritu, ačkoli neměl prakticky žádnou politickou moc. V Thajsku se během jeho panování vystřídalo 26 vlád. Král za sedmdesátiletého vládnutí, které provázely politické otřesy, ale i prudký rozvoj této jihoasijské země, představoval pilíř stability.

Podle agentury AFP je sice velmi těžké odhadovat popularitu monarchie, chráněné velmi přísnými zákony o urážce majestátu, ale pro mnoho truchlících ztělesňoval zesnulý král otce národa – a jeho narozeniny se také slavily jako svátek otců.

Po svém uctívaném otci nastoupil začátkem loňského prosince na trůn thajský korunní princ Mahá Vatčirálongkón. Převzetí trůnu je zatím jen formální, korunovace nového krále se bude konat až po kremaci Adundéta.

Vatčirálongkón, nyní Ráma X., se co do popularity nemůže se svým otcem srovnávat, jedním z důvodů je i jeho časté pobývání v zahraničí. Svého otce se navíc pokusil svrhnout. Thajci neznají detailně jeho způsob života, jelikož kritiku členů královské rodiny zakazuje v Thajsku zákon a média se nemají do podrobností o královském rodu pouštět.

  • Oficiální titul Rámy IX.: Velký král Siamu, velký ochránce, znamenitá síla země, moc nemající sobě rovnou, nejvěhlasnější z rodiny Mahidol, útočiště lidí.
  • Narodil se 5. prosince 1927 v Cambridgi v americkém státě Massachusetts jako třetí dítě siamského prince Mahidola, který tam právě studoval medicínu. Dostalo se mu nejlepšího vzdělání v Thajsku a ve Švýcarsku, kde na univerzitě studoval technické vědy. Po nikdy zcela objasněné smrti svého bratra se nečekaně v roce 1946 ujal vlády. Dokončil studia v Lausanne (přestoupil na práva a politické vědy) a do Thajska se vrátil v roce 1950. Oženil se a poté usedl na trůn jako král Ráma IX.
  • Devátý král z dynastie Čakrí, která vládne zemi od roku 1782, prakticky neměl politickou moc - pouze jmenoval předsedu a nejvýše 14 dalších členů Tajné rady, která byla jeho poradním orgánem. Za jeho panování se v Thajsku vystřídalo 26 vlád.
  • V 70. letech králova intervence přiměla k odchodu do exilu tři militantní diktátorské vůdce, kteří chtěli potlačit studentské demonstrace. Také v roce 1991 přinutil k odstoupení generála Sučindu Kraprajúna, který krvavě rozehnal pouliční protesty. „Demokracie britského střihu je pro nás nejlepší,“ prohlásil. Politické vztahy v Thajsku se ovšem západním parlamentním demokraciím dlouho ani nepodobaly, a tak král také využíval svou „slabost pro vládu silné ruky“.
  • Jako starající se vládce už od začátku panování většinu času dohlížel na rozvojové projekty, od pasterizace mléka, přes rozvoj alternativních zdrojů energie až po zavlažování suchých oblastí. V roce 1992 dostal zlatou medaili Programu OSN na ochranu životního prostředí.
  • Všestranně nadaný král miloval jazz, jachting a malování. Rád komponoval a hrál na saxofon a klarinet, přes 30 let měl svůj orchestr, hrál s Ellingtonem, Goodmanem i Armstrongem. Ve Švýcarsku bruslil a lyžoval, pak přešel na plavání a jachting. V této disciplíně dokonce v roce 1967 zvítězil na IV. hrách jihovýchodní Asie.
Vydáno pod