Ophelia se přehnala přes Britské ostrovy, nebe zbarvila do červena

Irsko sčítá škody po řádění bouře Ophelia (zdroj: ČT24)

Tropická bouře Ophelia přešla přes Severní Irsko a Skotsko, silný vítr a přívalový déšť přinesla také do západní Anglie a severozápadního Walesu. Centrum bouře se už přesunulo nad oceán. Zatím nejsou informace o tom, že by si ve Spojeném království vyžádala oběti na životech. Na mnoha místech Irska i Spojeného království také zbarvila nebe do červena.

Tak silnou bouři zaznamenali zaznamenali meteorologové ve východní části Atlantiku vůbec poprvé. V Severním Irsku zůstávají kvůli bouři bez elektřiny necelé čtyři tisíce domácností, uzavřené zůstávají školy, které by měly otevřít ve středu. Omezená je stále i doprava. Zrušeny byly letecké i lodní spoje, mnohé silnice jsou neprůjezdné kvůli popadaným stromům.

„Mějte na paměti, že i když bouře pomine, pořád bude hrozit nebezpečí. Na zemi budou ležet stromy. Elektrické vedení bude strhané. Dávejte si na to pozor,“ varoval irský premiér Leo Varadkar. 

Rudé slunce nad Britskými ostrovy. Bouře Ophelia přinesla popel a kouř z Pyrenejí (zdroj: ČT24)
Shodou okolností je to třicet let, co silná bouře zasáhlo právě Irsko. Škody i počet obětí byly tenkrát daleko vyšší. Silnému větru tehdy padlo za oběť patnáct milionů stromů.
Marie Odstrčilová
meteoroložka ČT

Bouře už přešla i Skotsko a části Anglie, které zasáhl vítr o rychlosti 112 km/h. Meteorologové vydali varování pro centrální Skotsko a severní Anglii, na západním pobřeží Skotska a Anglie také stále hrozí povodně. Ve Skotsku se zatím asi 1100 domácností ocitlo bez elektřiny, na severu Anglie popadané stromy přerušily železniční spojení. V Aberdaronu v severozápadním Walesu zaznamenali vítr o síle 144 km/h.

V Irsku, kde bouře zabila tři lidi a kde vítr dosáhl až 175 km/h, se situace postupně vrací do normálu. Bez proudu je ale stále 245 tisíc domácností a asi 20 tisíc jich je bez vody. Obnovení dodávek může podle energetiků trvat až deset dní. Podle zástupce českého velvyslance Jiřího Hušnera bylo Irsko na bouři dobře připraveno.

„Krizový štáb zasedal několik dnů předem, v neděli byl vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti, který platil na celém území Irska. Uzavřeny byly školy a úřady, zrušeny všechny železniční spoje, omezena letecká doprava. V Dublinu byla od nedělního poledne zavřena většina obchodů a restaurací,“ uvedl Hušner.

V hlavním městě Dublinu jsou pořád zavřeny školy a nejezdí tam tramvaje, obnovena už ale byla železniční a letecká doprava, dodal Hušner. Žádní Češi se na velvyslanectví podle něj neobrátili.

Kvůli bouři Ophelia také mohli lidé v některých částech Spojeného království pozorovat neobvyklý jev. V důsledku lomu světla na prachu rozptýleném v mase tropického vzduchu se nebe zbarvilo do červena.

Jev byl viditelný nejprve na západě Walesu a Anglie, poté se rozšířil i nad další oblasti ostrovů. Snímky rudého slunce pořizovali také lidé ve Finsku a v dalších oblastech severní Evropy. Podle britských odborníků s sebou vzduch ze Sahary cestou do Británie přinesl kromě spousty prachu i popel z lesních požárů v Portugalsku a Španělsku.

„Všude bylo cítit takový zvláštní zápach jakoby kouře,“ dodal z Londýna spolupúracovník ČT Jan Jůn. „Dokonce se prý tři letadla musela vrátit zpět na letiště, protože si cestující i posádka stěžovali na zápach kouře,“ doplnil. 

Rozsáhlé lesní požáry na Pyrenejském poloostrově už si vyžádaly desítky obětí, mnoho dalších úřady pohřešují. Portugalsko proto vyhlásilo třídenní smutek. Kritici vládě vyčítají, že si nevzala ponaučení z posledních požárů, které zasáhly zemi před čtyřmi měsíci.

Podle španělského premiéra někdo požáry založil úmyslně. „To, čemu tu čelíme, se nestalo samo náhodou. Někdo to založil,“ uvedl Manuel Rajoy.