Němci zastavili soud s někdejším zdravotníkem SS z Osvětimi. Trpí demencí

Německý soud ukončil proces s bývalým příslušníkem zdravotní služby SS z Osvětimi Hubertem Zafkem. Soud oznámil, že 96letý muž již není schopen se před soudem objevit, protože trpí demencí.

Soud v severoněmeckém Neubrandenburgu se k ukončení procesu rozhodl poté, co psychiatričtí experti na konci srpna předložili novou lékařskou zprávu, z níž vyplývalo, že obžalovaný nemůže být dále souzen.

Tento závěr tehdy oznámilo státní zastupitelství v severoněmeckém Schwerinu, které dodalo, že až ke zdravotní nezpůsobilosti obviněného proces dospěl kvůli jeho neustálému protahování. „Kvůli své demenci už není schopen sledovat přelíčení, rozumět procesu… a hájit se účinným způsobem,“ vysvětlil soud v úterním prohlášení.

Zafke byl obviněn z 3681 případů napomáhání k vraždě tím, že se podílel na vpouštění smrtícího plynu do plynových komor. Podle obžaloby působil v Osvětimi v roce 1944 po dobu jednoho měsíce.

obrázek
Zdroj: ČT24

Oficiálně měl na starost léčbu nemocných vojáků SS, podle prokurátorů byl ale přítomen na trase vedoucí přímo do plynových komor. On sám podle vyšetřování nepopíral své působení v Osvětimi. Co se dělo v útrobách baráků pod neustálou lehkou vrstvou popela, prý ale nevěděl.

V procesu jde hlavně o 14 deportačních vlaků, které do vyhlazovacího tábora přijely převážně z Polska, Slovinska, Řecka a Německa, ale i z Nizozemska.

V jedné ze souprav, která dorazila z nizozemského Westerborku, byla i Anne Franková s rodinou. Tato židovská dívka se později dostala do povědomí celého světa díky deníku, který psala dva roky v úkrytu v Amsterdamu, než ji, její rodinu a několik dalších lidí objevili 4. srpna 1944 nacisté a poslali do koncentračních táborů.

Zdravotník byl kvůli svým aktivitám v Osvětimi už souzen v zahraničí. Právě v Polsku, kde nacistická „továrna na smrt“ fungovala, ho krátce po válce odsoudili ke čtyřem letům vězení. Poté se Zafke vrátil do Německa a pracoval jako obchodník v zemědělství.

Proces, který začal loni v září, se vyznačoval častým odročováním soudních projednávání kvůli údajné zdravotní nezpůsobilosti obžalovaného. Obžaloba podala na soudní senát stížnost a v červnu navíc soud v Neubrandenburgu případ přidělil nové trojici soudců.

Zafke byl už čtvrtým mužem obviněným ve vlně pozdních procesů s někdejšími dozorci v nacistických táborech. John Demjanjuk, Oskar Gröning a Reinhold Hanning byli i ve svém vysokém věku přesahujícím 90 let odsouzeni; Demjanjuk a Hanning však už mezitím zemřeli.