Harvey: pohroma za všechny peníze?

Řádění bouře Harvey na jihu USA se může stát nejdražší přírodní katastrofou v historii země. Tvrdí to společnost Accuweather. Co do HDP by ekonomický dopad živlu mohl v přepočtu dosáhnout částky 4,2 bilionu korun. To představuje celé jedno procento hrubého domácího produktu USA. Počet obětí hurikánu mezitím vzrostl už na 39. Dosud udávaný počet mrtvých byl 31.

Federální agentura pro řešení krizových situací už obdržela přes 320 tisíc žádostí o výplatu pomoci. Vyplatila dosud přes miliardu korun. Pokud by se odhady ekonomických škod potvrdily, byl by Harvey „dražší“ než hurikány Katrina a Sandy dohromady.

Prezident Donald Trump oznámil, že postiženým oblastem věnuje ze svého jeden milion dolarů (22 milonů korun). Zároveň chce o uvolnění peněz - tedy první záchranný balíček - brzy vyzvat také Kongres. 

Tropická bouře již zeslábla na tlakovou níži a přesouvá se přes Louisianu dál na severovýchod. Slábne rychleji, než původní předpovědi očekávaly. Podle Národní meteorologické služby (NWS) by dnes odpoledne místního času (v noci na pátek SELČ) měl být střed tlakové níže nad Mississippi, v pátek ráno už nad Tennessee a v pátek odpoledne by pak měl být nad státem Kentucky.

Texas sčítá škody. Co do výše mohou být bezprecedentní (zdroj: ČT24)

V zaplavené chemičce došlo k explozím

V zaplaveném chemickém závodě Arkema nedaleko Houstonu došlo ke dvěma výbuchům. V chemičce, která je po řádění bouře Harvey zaplavena do výšky dvou metrů, vypadl systém chlazení materiálu a vedení společnosti předem varovalo, že hrozící explozi a požáru chemikálií nedokáže zabránit. Arkema uvedla, že další výbuchy v areálu mohou následovat.

„Chemikálie jsou skladovány na více místech, takže hrozí další exploze,“ varovala společnost místní obyvatelstvo. Během požáru chemikálií se může uvolňovat černý kouř dráždící oči, kůži a plíce.

Ze zaplavené chemičky se ozývají výbuchy (zdroj: ČT24)

Šéf továrny Rich Rowe už ve středu oznámil, že kvůli zaplavení areálu přestalo fungovat chlazení materiálu, což může vést k explozi a požáru. Dodal, že vedení podniku nemá žádnou možnost výbuchu předejít. „Bude to podobné jako velký požár vyvolaný vznícením benzinu. Oheň bude výbušný a bude intenzivní,“ řekl.

Lidé z oblasti v okruhu 2,5 kilometru byli evakuováni a federální úřad pro letectví vydal dočasný zákaz přeletů v blízkosti podniku.

Chemický závod francouzského koncernu Arkema se nachází v Crosby, což je asi 40 kilometrů severovýchodně od Houstonu. Továrna vyrábí organické peroxidy, což jsou vysoce hořlavé a výbušné látky, často reaktivní a těkavé. 

Arkema provoz v Crosby pozastavila v minulém týdnu ještě předtím, než Harvey vstoupil na texaské pobřeží. V továrně bylo od té doby jedenáct pracovníků. I ti ale museli v úterý odejít.

Z Harveyho je tlaková níže

Bouře Harvey, která ve středu opět vstoupila na americkou pevninu, zeslábla nad Louisianou na tlakovou níži. Problémem na severovýchodě Texasu a jihozápadě Louisiany nadále zůstávají přívalové lijáky a s tím související záplavy. Podle stanice CNN zůstává třetina dvoumilionového texaského města Houston pod vodou.

Harvey zasáhl Texas nejdříve jako hurikán a poté zeslábl na bouři. Podle nejnovějších čísel smršť nepřežilo 39 lidí. Jde o potvrzené oběti. 

Zpravodaj ČT Martin Řezníček k bouři Harvey (zdroj: ČT24)

Úřady však varují, že bilance ještě vzroste, jakmile voda opadne a záchranáři začnou prohledávat trosky a nyní nepřístupné domy. Zatímco v nejvíce postiženém Houstonu už kontroly zasažených oblastí začaly, města Port Arthur a Beaumont se potýkají stále se stoupající vodou.

Texaské úřady nařídily lidem v okolí nádrže Barker povinnou evakuaci. Nádrž Barker polu s nádrží Addicks chrání Houston před záplavami. Voda z Addicks se začala přelévat přes hráz už ve středu, nyní přetečením hrozí i Barker.

Do evakuačního centra v Port Arthur přišly desítky lidí včetně domácích zvířat, mezi nimi i jedna opice. „Ano, ta opice nás trochu překvapila, ale snažíme se pomoci,“ řekl manažer centra Jeff Tolliver.

Harvey byl nejdeštivějším americkým hurikánem (zdroj: ČT24)

Za rabování doživotí

V Houstonu už policie zadržela kolem čtyř desítek lidí kvůli rabování v opuštěných domech. Policie avizovala, že zloději budou přísně potrestáni. Soudkyně Kim Oggová z okresu Harris sdělila, že zajistí, aby lidé zadržení za krádež v opuštěných domech dostali co nejvyšší možné tresty včetně doživotí.

Množí se také zprávy o vyloupených obchodních domech. Zloději si z nich odnášejí hlavně hotovost a cigarety.

Úřady také upozornily, že domy obcházejí podvodníci vydávající se za záchranáře nebo distributory pomoci a snaží se dostat dovnitř.

Houstonský starosta Sylvester Turner podle serveru Chron řekl, že zákaz nočního vycházení, který platí od úterka, se osvědčil a pomáhá omezit zločinnost.

Policie v zaplavených ulicích Houstonu
Zdroj: Reuters

Obě velká houstonská letiště jsou od středy znovu v provozu, pomalu se obnovuje autobusová a železniční doprava a město Houston znovu začalo zajišťovat odvoz odpadu. Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA) nasadila těžké nákladní vrtulníky, aby dopravila jídlo a vodu k lidem, jež nebylo možné evakuovat.