Končí Trumpův poradce Gorga, ultrakonzervativec a kritik tradičních médií

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Sebastian Gorka skončil ve funkci. Stalo se tak pouhý týden po odchodu Trumpova hlavního stratéga – ultrakonzervativce Steva Bannona.

„Z nedávných událostí jasně plyne, že síly, které nepodporují slib MAGA (Make America Great Again), jsou nyní v rámci Bílého domu na vzestupu,“ napsal Gorka v dopise zveřejněném na konzervativním webu The Federalist.

„V důsledku toho je nejlepším a nejúčinnějším způsobem, kterým Vás mohu podpořit, pane prezidente, ten zvenčí,“ dodal s tím, že se mu nelíbí hlavně směřování americké zahraniční politiky. Konkrétně zmínil Gorka poslední projev Trumpa v Afghánistánu, v němž prezident odmítl možnost zemi opustit.

„Fakt, že ti, kdo vytvořili a schválili tento projev, odstranili zmínku o radikálním islámu nebo islámském terorismu, dokazuje, že základní prvek Vaší prezidentské kampaně je pryč,“ vzkázal Gorka Trumpovi.

Podle BBC přitom někteří nejmenovaní činitelé z Bílého domu tvrdí, že poradcův odchod je vynucený. Jeden z úředníků citovaný listem The New York Times sdělil, že šéf personálu v Bílém domě John Kelly se vyjadřoval v posledním týdnu na Gorkovu adresu kriticky. 

Práce pro Breitbart

Gorka se narodil v Británii maďarským rodičům, v Budapešti studoval politologii a je autorem bestselleru Defeating Jihad: The Winnable War. Před nástupem do Bílého domu pracoval pro Bannona a jeho ultrakonzervativní zpravodajský server Breitbart, přičemž často zmiňoval právě hrozbu ze strany muslimských militantů.

Stejně jako to dělá často prezident se i Gorka ohrazuje vůči zpravodajství předních médií včetně BBC, které podle něj šíří takzvané falešné zprávy.

Omilostněný šerif

Trump mezitím oznámil, že omilostní 85letého bývalého šerifa Phoenixu, který má být v říjnu odsouzen za to, že odmítl na základě soudního příkazu zastavit dopravní hlídky cílené na podezřelé imigranty, které pak držel ve věznicích venku ve čtyřicetistupňovém vedru.

Podle šerifa šlo o „hon na čarodějnice ze strany Obamova resortu spravedlnosti“. „Děkuji, že vidíte, o čem rozsudek opravdu je,“ konstatoval Joe Arpaio na Twitteru. Sám pomáhal Trumpovi během prezidentské kampaně, když jej označoval za „kandidáta zákona a pořádku“.