KLDR vypálila do moře u Jižní Koreje tři rakety. Podle USA všechny selhaly

Severní Korea vypálila několik střel, které dopadly do moře poblíž Jižní Koreje. Podle americké armády šlo o tři balistické rakety krátkého doletu, jedna selhala krátce po startu a zbylé dvě pak během letu.

Velitelství amerických sil v Tichomoří uvedlo, že totalitní KLDR vypálila tři rakety krátkého doletu, které nejsou hrozbou pro Severní Ameriku ani pro americký tichomořský ostrov Guam. Všechny střely prý selhaly během letu nebo vybuchly téměř okamžitě po startu.

Podle úřadu jihokorejského prezidenta Severní Korea pravděpodobně testovala svůj dělostřelecký raketový systém ráže 300 milimetrů. Jihokorejská armáda se ale ve svém vyjádření k události o žádném selhání střel nezmínila.

Rakety byly vypáleny z provincie Kangwondo, která leží u hranice mezi oběma znesvářenými zeměmi. Střely letěly asi 250 kilometrů severovýchodním směrem. Poté dopadly do Japonského moře u východního pobřeží KLDR. 

Severní Korea čelí v současné době tvrdým sankcím, které na zemi uvalila Rada bezpečnosti OSN na začátku srpna v souvislosti s dalšími severokorejskými raketovými testy. Pchjongjang ale od svého kontroverzního zbrojního programu stále neustoupil. 

Jak daleko doletí severokorejské střely?
Zdroj: ČT24/Telegraph

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu. Vzájemný konflikt z let 1950-1953 byl ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.