Iráčané poráží radikály. Dostali se do centra jedné z posledních bašt IS

Irácké síly prolomily obranu Islámského státu (IS) v západoiráckém Tal Afaru a dostaly se do centra města. Oznámil to mluvčí iráckých sil. Boje o jednu z posledních bašt IS na Blízkém východě začaly minulou neděli.

Již v úterý se radikály podařilo vytlačit ze tří čtvrtí a armáda se dostala poprvé do městské části. Vojsko požádalo civilisty, aby mu pomohli a označili domy, kde se radikálové ukrývají. Podle agentury AFP v Tall Afaru stále zůstává nejméně 30 tisíc civilistů. V klidnějších dobách přitom ve městě žilo zhruba 200 tisíc lidí.

IS začal obsazovat sever Iráku a Sýrie v roce 2014 a vyhlásil na dobytém území chalífát. V Iráku byl Tal Afar posledním větším městem, které IS ještě ovládal.

Po skončení bojů o Mosul irácká vláda v červenci uvedla, že příštím cílem bude právě osvobození Tal Afaru, kam prchali bojovníci IS z osvobozených částí Iráku. V Mosulu trvala vládní ofenziva dlouhých devět měsíců.

V Iráku je IS přítomen ještě v Havídži, která leží 300 kilometrů severně od Bagdádu v provincii Kirkúk, a také na některých místech západní provincie Anbár, zejména poblíž syrské hranice. V Sýrii příslušníci IS bojují s rebely podporovanými mezinárodní koalicí o město Rakká.