Katalánská policie stále pátrá po jednom z členů teroristické skupiny

Události ČT: Teroristé plánovali útoky tlakovými bombami v autech (zdroj: ČT24)

Teroristická buňka zodpovědná za útoky v Katalánsku měla dvanáct členů, po jednom z nich policie stále pátrá. Nelze vyloučit, že utekl přes hranice do Francie, uvedla v neděli katalánská policie. Kdo řídil dodávku, která na barcelonské třídě La Rambla zabila 13 lidí, policie stále nepotvrdila. Oznámila ale, že ve vybuchlém domě ve městě Alcanar, kde teroristé připravovali bomby, identifikovala pozůstatky dvou osob. List El País nejprve psal o třech osobách. Auto použité při útoku v Cambrils bylo podle listu Le Parisien zachyceno minulý týden na bezpečnostní kameře v Paříži.

Po výbuchu v Alcanaru, který španělské úřady původně nespojovaly s terorismem, skončil v nemocnici Mohamed Houli Chemlal, kterého nyní policisté považují za člena buňky, jež spáchala atentáty na barcelonské třídě La Rambla a ve městě Cambrils. Útoky si vyžádaly celkem 14 obětí.

Kromě Chemlala byli v okamžiku výbuchu v domě v Alcanaru další přinejmenším tři lidé, uvedl El País. Ředitel katalánské policie Josep Lluís Trapero ale oznámil, že se podařilo identifikovat pozůstatky dvou osob.

Kromě mrtvých těl policie našla 120 plynových bomb, které měly být zřejmě použity k útokům. V troskách domu byly nalezeny také stopy trhaviny triaceton triperoxid (TATP), kterou použili teroristé i při atentátech v Paříži v roce 2015, v Bruselu loni v březnu a letos v Manchesteru. Po výbuchu domu v Alcanaru se radikálové rozhodli pro záložní plán a útočili pomocí aut.

Francouzský list Le Parisien bez uvedení zdroje napsal, že černé audi, které bylo použito při útolu v Cambrils, zachytila kamera před týdnem v Paříži. Francouzští vyšetřovatelé zatím neodhalili spojení mezi Francií a buňkou, která operovala ve Španělsku. Je možné, že auto Francií jenom projíždělo. Francouzská prokuratura zprávu o kamerovém záznamu zatím nekomentovala.

Policie hledá jednoho muže

Policie dosud pátrala v souvislosti s teroristickými útoky v Katalánsku po třech osobách na útěku. Podle listu El País nález pozůstatků osob v Alcanaru otevírá možnost, že hledaní zahynuli už ve středu právě při pokusu vyrobit bomby. Ředitel katalánské policie v neděli uvedl, že policie stále pátrá po jednom muži. Nedá se vyloučit, že utekl přes hranice do Francie, dodal policejní ředitel.

Policie hledala především Younese Abouyaaqouba, kterého podezřívá z toho, že řídil dodávku, jež zabila v Barceloně 13 lidí. „Musí se přihlásit na policii. Radši ho uvidím ve vězení než mrtvého. Nechci, aby zabíjel lidi, o tomhle islám není,“ apeluje matka Younese Abouyaaqouba.

Kromě něj policie pátrala také po imámovi Abdelbakim Es Sattym z města Ripollu, který má údajně na svědomí radikalizaci zbylých členů buňky. Třetím hledaným byl Youssef Alla, bratr jednoho z radikálů zastřelených při útoku v Cambrils.

Podle španělských médií by mohl být Es Satty jedním z obětí středečního výbuchu ve městě Alcanar. Podle španělského tisku byl Es Satty v minulosti vězněn za obchodování s drogami a ve vězení se seznámil s Rachidem Aglifem zvaným Králík, který dostal 18letý trest za účast na útocích na vlaky, při nichž v roce 2004 zemřelo v Madridu přes 190 lidí.

List El País napsal, že úřady belgického města Vilvoorde potvrdily, že Es Satty ve městě loni pobýval a snažil se získat práci imáma v tamní mešitě. „Mohu potvrdit, že tu byl mezi lednem a březnem 2016,“ sdělil starosta města Hans Bonte a nevyloučil, že Es Satty byl v Belgii i předtím. Es Satty prý přijel bez pracovního povolení.

„Tato zpráva je pro naše město těžkou ranou. Od roku 2014 jsme s terorismem neměli problém a teď jsme s ním nepřímo opět spojováni,“ sdělil Bonte. Vilvoorde má zhruba 40 000 obyvatel a má pověst největšího „dodavatele“ radikálů, kteří odjeli bojovat do Sýrie a připojili se tam k Islámskému státu. Nejhorší byla situace v letech 2011 až 2014.

Kolem Es Sattyho, jehož španělský tisk označuje za možný mozek atentátů z tohoto týdne, se vynořuje více nejasností. Tvrdil prý, že chce přesídlit do Belgie, a španělská bezpečnost vyšetřuje, co ho k tomu vedlo. Belgická prokuratura uvedla, že bude se Španělskem spolupracovat.

Podle médií policisté na mnoha místech severovýchodního Španělska rozmístili zátarasy a provádějí kontroly. „Jsme blízko (dopadení) osoby, která má spojitost s oběma atentáty,“ uvedla katalánská policie. Podle deníku El País policie své pátrání soustředí na města Ripoll, kde už dříve zadržela několik podezřelých, a Manlleu. Obě leží severně od Barcelony. V Ripollu působil také imám Abdelbaki Es Satty.

Čtyři osoby už policisté zadrželi, mezi nimi Drisse Oukabira, bratra zabitého Moussy Oukabira, Mohammeda Aallu, bratra zabitého Saida a hledaného Youssefa Aallových, Mohameda Houliho Chemlala, zraněného při výbuchu v Alcanaru, a Salha El Kariba.

Při atentátu ve městě Cambrils zahynulo pět osob: Moussa Oukabir, bratři Mohamed a Omar Hichamyovi, Said Alla a Houssaine Abouyaaqoub, bratr muže podezřelého z řízení vražedné dodávky na ulici La Rambla. 

V katedrále Sagrada Familia se sloužila mše za oběti atentátů

V katedrále Sagrada Familia v Barceloně se v neděli dopoledne konala za účasti španělského krále Felipeho VI. mše k uctění památky obětí teroristických útoků. Nedokončená katedrála architekta Antoniho Gaudího je výrazným symbolem města. 

Barcelona truchlí na třídě La Rambla (zdroj: ČT24)

Kromě krále a jeho manželky Letizie se mše zúčastnil také španělský premiér Mariano Rajoy, předseda katalánské vlády Carles Puigdemont a starostky Barcelony a Cambrilsu Ada Colauová a Camí Mendozová. Ze zahraničí dorazil portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Mezi oběťmi atentátu v Barceloně jsou přinejmenším dvě Portugalky.

Na počátku bohoslužby barcelonský arcibiskup, kardinál Joan Josep Omella, přečetl dopis od papeže Františka, ve kterém hlava katolické církve odsoudila „nelidský čin“ teroristů.

Král Filip VI. s manželkou již v sobotu navštívili v městské nemocnici zraněnéé. V zemi pokračuje třídenní státní smutek. Místní i turisté chodí na třídu La Rambla a zapalují svíčky za mrtvé. K pietní vzpomínce se v sobotu připojily tisíce lidí, včetně místních hasičů nebo fotbalistů.

K identifikovaným obětem v neděli přibyl dosud pohřešovaný sedmiletý Australan Julian Cadman. Julianova matka byla při útoku zraněna a je stále v nemocnici. Malého Juliana, který má také britské občanství, identifikoval otec Andrew. Do Barcelony přiletěl v neděli ráno a okamžitě začal zjišťovat, zda je jeho syn mezi oběťmi.

Teroristické útoky v Barceloně a ve městě Cambrils si vyžádaly 14 obětí. Přes 120 dalších osob z 35 zemí světa utrpělo zranění, více než pět desítek jich je stále v nemocnici, z toho dvanáct v kritickém stavu. Mrtvé kromě Španělska potvrdily Itálie, USA, Kanada, Belgie nebo Portugalsko.