Transsexuálové mohou v armádě prozatím zůstat, uvedl americký generál

Transsexuálové mohou prozatím dál sloužit v americké armádě. Oznámil to generál Joseph Dunford v reakci na středeční oznámení prezidenta Donalda Trumpa, který na Twitteru napsal, že americká armáda už do služby žádné transsexuály nepřijme. Pentagon počká, dokud od prezidenta oficiálně neobdrží informace o změně pravidel.

Podle generála Dunforda tak Pentagon zatím žádné změny v tomo ohledu podnikat nebude. Generál to uvedl v dopise armádnám špičkám. Středeční Trumpovo oznámení je totiž překvapilo.

„Vím, že se objevily otázky ohledně prezidentova včerejšího oznámení o přístupu k transsexuálům. Dokud ministerstvo obrany neobdrží prezidentovy instrukce a nevydá příslušná pravidla, nic se měnit nebude,“ uvedl Dunford. Do té doby bude armáda „jednat s veškerým svým personálem s respektem,“ ujistil generál.

Trump ve středu na Twitteru uvedl, že transsexuálové nebudou smět v armádě sloužit v jakékoli roli. Zdůvodnil to údajnými „ohromnými zdravotními náklady a rozvratem, který by změna pohlaví v armádě vyvolala“.

Transsexuálové mohli sloužit v ozbrojených silách USA od loňského roku, kdy tehdejší ministr obrany Ashton Carter zrušil do té doby platný zákaz. Armádní velení sice v červnu oznámilo, že jejich přijímání pozastavuje, tito lidé ale dál v ozbrojených silách sloužili. Podmínkou bylo, že se zvoleným pohlavím žijí alespoň půldruhého roku.

Trumpovo rozhodnutí vyvolalo rozhořčenou reakci aktivistů hájících práva sexuálních menšin. Organizace, která reprezentuje komunitu LGBT v armádě, hodlá Trumpův dekret zažalovat.

Podle amerických studií působí v americké armádě v aktivní službě 2500 až 7000 transsexuálů, v armádních zálohách pak dalších 1500 až 4000. Nejznámější transsexuálkou v americké armádě byla Chelsea Manningová, která ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks tajné armádní a diplomatické dokumenty. Odpykala si sedm let vojenského vězení.