Walesa Polákům: Svoboda spočívá v dělbě moci. Nedopusťte její narušení

V Polsku pokračují protesty proti reorganizaci Nejvyššího soudu, kterou prosazuje vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS). Desetitisíce lidí ve Varšavě, Krakově a dalších městech vyzvaly prezidenta Andrzeje Dudu, aby vládní podobu příslušných zákonů odmítl. Změny podle kritiků ohrožují nezávislost justice, dělbu moci, a tudíž i samotnou podstatu demokracie. Demonstrace podpořil i bývalý polský prezident Lech Walesa.

Davy stejně jako v minulých dnech skandovaly v ulicích mnoha polských měst „Chceme veto!“, čímž vyzývaly prezidenta Dudu, aby dodržel svůj předchozí slib a zákony nepodepsal. Mezi protestujícími se objevil i někdejší disident a pozdější prezident Lech Walesa.

„Naše generace dovedla Polsko ke svobodě i za velmi těžké situace. Tato svoboda je založená na rozdělení moci. To je ta nejdůležitější věc, které jsme dosáhli. Pokud někdo bude chtít tento výdobytek narušit, vy, mladí lidé, byste to neměli dopustit. I kdyby vás měli všechny zavřít, já budu vždycky s vámi, a to i přes svůj zdravotní stav,“ řekl Walesa na demonstraci v Gdaňských loděnicích, kde v roce 1980 založil Solidaritu.

  • Podle normy bude nově moci ministr spravedlnosti, který je zároveň generálním prokurátorem, poslat do penze soudce Nejvyššího soudu a sám obsadit jejich místa. Nejvyšší soud v Polsku rozhoduje mimo jiné o platnosti voleb.

Světlo do Kaczyńského domu

Večer se ve Varšavě, Poznani, Krakově, Vratislavi, Řešově a v dalších městech shromáždili lidé se svíčkami. „Pochod světel“ dorazil i před sídlo Jaroslawa Kaczyńského, který z pozice šéfa vládní strany řídí dění v zemi.

„Všichni jsme v nebezpečí, každý občan je ohrožen. Teď totiž berou soudy, pak převezmou média a budou mít všechno. My ale máme ulice, to je naše síla. Musíme dělat vše, co je v našich silách,“ rozohnil se protestující Tomasz Gromadka před Kaczyńského domem.

V Polsku pokračují demonstrace proti reorganizaci Nejvyššího soudu (zdroj: ČT24)

Zákon o reorganizaci Nejvyššího soudu schválila v noci na sobotu i horní komora polského parlamentu. Teď čeká na podpis prezidenta. Duda naznačil, že zákon ve stávající podobě nepodepíše. Sám ale pochází z řad Práva a spravedlnosti a dosud její normy vždy potvrzoval.

„Chci, aby náš prezident byl skutečně prezidentem, protože dosud jím zatím nebyl. Připomíná spíš stranického funkcionáře, který dělá to, co od něj strana očekává. My po něm ale chceme, aby stál na stráži ústavy, na kterou sám přísahal,“ vysvětlil jeden z demonstrantů.

V průzkumu soukromé televize TVN 55 procent respondentů uvedlo, že chce, aby Duda zákon vetoval. Aby zákon podepsal, si přálo 29 procent oslovených. Andrzej Duda má nyní na rozhodnutí třítýdenní lhůtu. Navzdory krizi je na dovolené.

  • Od doby, kdy se PiS v roce 2015 chopila moci, podnikla již řadu kroků, které opozice kritizuje jako nedemokratické. Vyměnila šéfy tajných služeb, bezpečnostních orgánů a státních úřadů za lidi s problematickou minulostí. Posílila svůj vliv na soudy včetně ústavního, sloučila funkce ministra spravedlnosti a generálního prokurátora a přivedla média pod přímou vládní kontrolu.
  • Vláda premiérky Beaty Szydlové se pokusila prosadit téměř úplný zákaz potratů, což se jí nepodařilo. Opozice několik týdnů blokovala parlament kvůli způsobu, jakým PiS schvalovala rozpočet. Bylo uzákoněno rozšíření možnosti policejního dohledu nad obyvateli. Účastníci protivládních demonstrací jsou vyšetřováni, ministr vnitra jim veřejně vyhrožuje desetiletými tresty. Za mříže chtějí poslanci Práva a spravedlnosti poslat také své kolegy z opozice.