Vyjednavač EU Barnier: Návrh Londýna nedává občanům EU po brexitu stejná práva, jako mají teď

Představy EU a Británie se zásadně liší (zdroj: ČT24)

Nedávný návrh Londýna, jak po brexitu zajistit práva občanů zemí EU v Británii, se v řadě ohledů liší od představ, které má o budoucím řešení této věci Evropská unie. Řekl to hlavní vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Zdůraznil také, že před posunem rozhovorů k debatě o budoucnosti vzájemných vztahů bude třeba dosáhnout pokroku ve všech třech klíčových otázkách první fáze rozhovorů, zahájené minulý měsíc.

Barnier s novináři hovořil poté, co členy Evropské komise seznámil se situací před druhým jednacím kolem, které se v Bruselu uskuteční příští týden. Poprvé se týmy Barniera a britského vyjednavače Davida Davise sešly 19. června, kdy jednání o brexitu fakticky začala.

Základní prioritou v této první fázi je pro Unii právě zajištění, aby občané EU měli po brexitu v Británii stejná práva, jakým se těší nyní. To stávající britský návrh podle Barniera nyní nesplňuje. „Chceme, aby se občané EU v Británii těšili stejným právům jako Britové nyní žijící třeba ve Španělsku. Britský návrh takovou reciprocitu neumožňuje,“ řekl vyjednavač.

Podle Londýna by totiž občané EU v Británii byli subjekty britského práva, které předpokládá určitá omezení a zákony také mohou být v budoucnu změněny. EU chce mít jejich práva přímo jako součást dohody o britském vystoupení z Unie. „My chceme, aby nejvyšší garancí těchto práv byl Soudní dvůr EU,“ upozornil Barnier. To britská strana odmítá, ale podle unijního vyjednavače tak zpochybňuje úplné prosazení stávajících práv občanů EU.

Další klíčové otázky: finance a hranice s Irskem

Druhým významným bodem pro EU je britské uznání existence finančních závazků, které vůči Unii má. Pak bude možné začít jednat a shodnout se na konkrétní metodologii výpočtu přesné výše finančního vyrovnání.

Třetím bodem, jak Barnier připomněl, je rychlý začátek jednání o budoucím uspořádání situace na hranicích mezi Irskem a Severním Irskem. I zde je podle něj před konkrétními technickými řešeními nejprve potřeba politická dohoda obou stran, jak bude uspořádání v budoucnosti vypadat.

„Chci, aby bylo zcela jasné: tyto tři prioritní části první fáze jednání jsou nedělitelné. Tím myslím, že pokrok v jedné či dvou nebude dostatečný k tomu, abychom se mohli posunout k diskusím o budoucí podobě našich vztahů se Spojeným královstvím,“ upozornil vyjednavač EU.