Liou Siao-poa navštívil německý lékař. Disident přestal dostávat lék na rakovinu

K léčbě čínského disidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa byl připuštěn německý odborník na rakovinu. Informovala o tom agentura Reuters.

Podle zdroje z německého ministerstva zahraničí byl lékař v pátek večer už na místě. Agentura AP uvedla, že Liou přestal dostávat lék proti rakovině, protože tak rozhodli jeho čínští lékaři. Chtějí zajistit, aby pacientova oslabená játra nebyla přetěžována.

Liou Siao-po se stal jedním z nejznámějších odpůrců čínského režimu v roce 1989, kdy se výrazně angažoval v prodemokratických protestech a v událostech kolem krvavého potlačení demonstrace na pekingském náměstí Tchien-an-men.

V prosinci 2008 byl zatčen poté, co podpořil takzvanou Chartu 08, v níž několik set čínských aktivistů navrhlo 19 opatření ke zlepšení lidských práv v Číně. Čínští disidenti se při její tvorbě inspirovali československou Chartou 77.

Liou je také čestným předsedou čínského PEN klubu a profesorem a literárním kritikem.

Liou Siao-po
Zdroj: ČT24/EPA/Isifa

Jednašedesátiletý Liou se léčí v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. Nemocnice na svém webu sdělila, že disidentovi byl vysazen lék tlumící rozvoj rakoviny s ohledem na rychle se horšící funkce jater. Lékaři také přerušili protinádorovou terapii tradiční čínské medicíny. Jako důvod uvedli nutnost nasadit heparin k léčbě žilní trombózy na disidentově levé noze.

Peking minulý týden diplomatům z USA a EU vzkázal, že Liou je v příliš vážném stavu na to, aby mohl být převezen do zahraničí. Nemocnice ve středu pozvala specialisty z USA a Německa do Číny, aby se mohli podílet na péči o pacienta.

„Dozvěděli jsme se, že jeho zdravotní stav se rychle zhoršuje, a to nás zneklidňuje,“ uvedl zdroj z německého ministerstva zahraničí.

Liou byl podmínečně propuštěn z vězení na konci června po diagnóze konečného stadia rakoviny jater. Od roku 2009 si odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08, kterou v první vlně podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení voleb.

Události: Čína propustila vážně nemocného disidenta (zdroj: ČT24)

Mluvčí čínské diplomacie Keng Šuang dnes odmítl nobelistův zdravotní stav jakkoli komentovat. Vyjádřil ovšem nelibost nad postupem vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna, který záležitost s představiteli Číny projednával. Keng připomněl, že OSN by měla respektovat právní suverenitu Číny a nezasahovat do jejích vnitřních záležitostí.

Diplomatické zdroje v Pekingu tvrdí, že Čínu zneklidňuje eventualita, že by obavy o disidentovo zdraví zastínily vystoupení prezidenta Si ťin-pchinga na summitu G20, který se právě koná v Hamburku.

obrázek
Zdroj: ČT24