Katar se brání požadavkům arabských států. Jsou nereálné, tvrdí Dauhá

Pro Katar jsou požadavky arabských států nepřijatelné (zdroj: ČT24)

Seznam požadavků čtveřice arabských zemí vůči Kataru není ani rozumný, ani proveditelný, sdělil dnes podle agentury Reuters mluvčí katarské vlády šajch Ahmad bin Sajf Sání.

„Přezkoumáme tyto požadavky z úcty k regionální bezpečnosti. Přijde oficiální odpověď našeho ministerstva zahraničí,“ sdělil Sání v prohlášení.

Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty (SAE), které uvalily na Katar embargo s obviněním, že podporuje mezinárodní terorismus, předložily Dauhá ve čtvrtek ultimátum.

Podmínek je celkem třináct a na jejich splnění má Katar deset dnů. Státy požadují po Kataru mimo jiné přerušení diplomatických vazeb s Íránem, zastavení vysílání televize Al-Džazíra a okamžité uzavření turecké vojenské základny v zemi. 

Téma Horizontu ČT24: Mocenský boj v Perském zálivu (zdroj: ČT24)

„Ta výzva nás docela ohromila. Samozřejmě se o tom v minulosti už mluvilo, stejně je ale šokující a překvapivé vidět to černé na bílém. Zdá se mi to neuvěřitelné. Jako kdyby Německo vyzvalo Velkou Británii, ať zruší BBC,“ uvedl výkonný ředitel anglickojazyčné Al-Džazíry Giles Trendle.

Hlavním požadavkem čtveřice arabských států ale je, aby Katar odsoudil islamistické skupiny, jako jsou Muslimské bratrstvo a Taliban. Právě obvinění z jejich podpory bylo prvním impulsem k blokádě. Katar obvinění opakovaně odmítl.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson nedávno vyzval Saúdskou Arábii a ostatní země, aby vypracovaly seznam, který by byl pro Katar rozumný a splnitelný. „Tento seznam tato kritéria nesplňuje,“ reagoval Sání.

Katarský výbor pro lidská práva předtím označil soubor požadavků za nepřijatelný a za porušení lidskoprávních konvencí. Vláda považuje ultimátum od arabských států za trest kvůli kritice saúdského království.

Mluvčí Bílého domu Sean Spicer označil spor mezi Katarem a jeho blízkovýchodními sousedy za rodinnou záležitost.

Spojené arabské emiráty ujišťují, že neusilují o změnu katarského režimu

Spojené arabské emiráty a jejich spojenci, kteří uplatňují sankce vůči Kataru, neusilují o změnu katarského vedení, ale zpřetrhají s ním vazby, pokud nevyhoví jejich požadavkům, zdůraznil v sobotu státní tajemník SAE pro zahraniční politiku Anvar Karkáš.

Podle Karkáše emiráty, Saúdská Arábie, Egypt a Bahrajn nechtějí „změnu režimu“ v Kataru, ale „změnu chování“, napsala agentura AP.

Dauhá
Zdroj: Fadi Al-Assaad/Reuters

Přistoupit na třináct požadavků arabských států by pro Katar znamenalo podřídit se politice Saúdské Arábie, která je největší blízkovýchodní ekonomikou a jediným státem, s nímž Katar sdílí pozemní hranici.

Katar musí požadavky splnit, aby s ním státy v čele se Saúdskou Arábií vůbec začaly jednat. Rozhovory ale malá země uprostřed Perského zálivu odmítá, dokud blokáda potrvá. Ke vstřícnosti obě strany nepřiměly ani výzvy z Moskvy a Washingtonu. Izolací Kataru zatím jeho kritici dosáhli pravý opak, závislost Kataru na Teheránu a Ankaře se spíše zvýšila.