Hořlavý obklad jako Grenfell Tower mají desítky tisíc budov po celé Británii

Ve Velké Británii se po tragickém požáru bytového domu Grenfell Tower rozpoutala diskuse o materiálech, které byly při nedávné rekonstrukci komplexu použity. Podle médií byl dům obložen nevyhovujícím systémem. Metr čtvereční použitého obkladu přitom stojí o pouhé dvě libry méně než jeho nehořlavá varianta. Deník Metro navíc upozornil, že stejný materiál je na desítkách tisíc budov po celé Velké Británii.

Požár zachvátil bytový dům Grenfell Tower v noci z úterý na středu. Oheň zasáhl celou 24patrovou budovu. Ve 127 bytech zde žilo čtyři sta až šest set lidí. Podle současné oficiální bilance si požár vyžádal 58 obětí. Další desítky lidí se však stále pohřešuje. Záchranáři, kteří prohledávají trosky domu a pátrají po obětech, už vyloučili, že by mohli nalézt ještě někoho živého.

Trosky Grenfell Tower
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters

Bezpečnostní experti podle deníku Metro odhadují, že podobným materiálem, který byl v roce 2015 použit při rekonstrukci Grenfell Tower, je v zemi obloženo kolem 30 tisíc budov různé výšky. Vyzývají proto k okamžitému řešení situace.

„Musíme to co nejvíc urychlit. Toto opláštění se využívá ve Velké Británii i v zahraničí,“ upozorňuje bývalý ministr zodpovědný za hasiče Mike Penning.

Architekt a odborník na protipožární opatření Sam Webb míní, že pokud se potvrdí použití hořlavých materiálů, musí být zodpovědní lidé potrestáni. „Očividně to nesplňovalo stavební předpisy Londýna. Pokud to tak skutečně je, měl by jít někdo do vězení,“ řekl Webb serveru MailOnline.

Podle něj měla být provedena důkladná kontrola bezpečnosti stavby ještě předtím, než se do ní nastěhovali nájemníci. „Pokud se tak nestalo, je to kriminální čin,“ tvrdí Webb.

Dodal, že všechny budovy, které jsou obloženy stejným typem materiálu, by měly být okamžitě opraveny. „V minulosti by nikdy nemohly být postaveny, protože by nesplňovaly předpisy.“

Grenfell Tower po požáru
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Bezpečnější materiál by stál o pět tisíc liber víc

Loni dokončená rekonstrukce Grenfell Tower stála 8,6 milionu liber. Více než šedesátimetrová budova při ní byla pokryta stovkami desek s polyetylenovým jádrem. Výrobce obkladového systému, firma Reynobond, přitom nedoporučuje použití tohoto typu desek na budovy vyšší deseti metrů. „Pokud je budova vyšší než hasičské žebříky, musí se použít nehořlavý materiál,“ upozorňuje společnost ve své informační brožuře.

Grenfell Tower
Zdroj: Reuters/Hannah McKay

Rekonstrukci domu o 24 patrech prováděla firma Rydon Group. Oprava byla podle ní provedena podle „všech kontrolních požadavků s ohledem na požární ochranu a zdravotní standard“.

Společnost Reynobond vyrábí také ohnivzdorné panely doporučované pro stavby do výšky 30 metrů. Pro budovy ještě vyšší pak doporučuje obklady s nehořlavým jádrem. Čím je obklad v ohni odolnější, tím je dražší.

Podle zjištění britských médií je však metr čtvereční nehořlavého obkladu jen o dvě libry dražší, než ten s polyetylenovým jádrem, kterým byla Grenfell Tower nakonec obložena. Při použití bezpečnějšího materiálu by se náklady navýšily o pouhých pět tisíc liber.

Oheň se rychle šířil ve všech směrech

Oborná konzultační firma Probyn Miers přitom varuje, že polyetylen je termoplastický materiál, který se v ohni rozpouští a kape. Oheň se tak rychle šíří nahoru i dolů. Z Grenfell Tower zůstala po požáru jen ohořelá kostra a svědci se shodují, že se plameny šířily velmi rychle.

Ve stavební dokumentaci z roku 2015, která sloužila jako podklad rekonstrukce, je stavba popsána jako blok z betonu a cihel, který bude obložen izolačními panely Reynobond.

Trosky Grenfell Tower
Zdroj: Stefan Wermuth/Reuters

Agentura Reuters připomíná, že se v Británii v mnoha oborech využívají bezpečnostní doporučení, nikoli závazná pravidla. Zákon podnikům ukládá rozhodovat s ohledem na bezpečnost, avšak bez dalších specifických požadavků. Očekává se, že podniky před soudy budou schopny dokázat, že se rozhodovaly v rámci norem, jež jsou v jejich oboru považovány za bezpečné.