Jsme v šoku, říkají blízcí Američanky obviněné z úniku tajných informací

Horizont ČT24: Kdo je Reality Winnerová a proč její blízké šokovalo její obvinění? (zdroj: ČT24)

Pětadvacetileté Reality Leigh Winnerové, zaměstnankyni analytické společnosti Pluribus International pracující pro americkou Národní bezpečnostní agenturu (NSA), hrozí za údajné odcizení zprávy o ruském hackerském útoku až deset let vězení. Známí ji popisují jako idealistku. Nesnášela však Trumpa.

Na Winnerovou vyšetřovatelé přišli při objasňování úniku informací. Protože byl list papíru s vynesenými údaji přeložený, došli k závěru, že byl vytištěn a následně vynesen ze zabezpečených prostorů. Winnerová pak byla označena za jednoho z šesti lidí, kteří dokument tiskli. Následná kontrola jejího počítače ukázala, že si elektronicky dopisovala s novináři.

Podle jí blízkých lidí je Winnerová idealistka, která chce měnit svět k lepšímu. „Vždycky dělá to, co je správné,“ uvedla její matka s tím, že Reality se nikdy nedostala do konfliktu se zákony. Je veganka a milovnice zvířat, která cvičila jógu, posilovala a věnovala se charitě.

Místo toho, abychom se zaměřili na otázku, jestli se Rusko podílelo na zasahování do voleb, se zabýváme tím, jestli a případně jak potrestat tuto řadovou vládní zaměstnankyni.
Titus Nichols
advokát Reality Winnerové

Za zveřejnění tajného dokumentu Národní bezpečnostní agentury jí hrozí až desetiletý trest. Materiál řeší ruský hackerský útok před loňskými prezidentskými volbami ve Spojených státech. Nevyplývá z něj však, že by napadení jakkoli ovlivnilo výsledek volby hlavy států.

Vyznamenaná ve službě americkému letectvu

Podle vyšetřovatelů se přiznala k tomu, že dokument novinářům zpřístupnila. Agenti FBI ji u ní doma v Augustě zatkli ještě předtím, než server The Intercept zprávu zveřejnil. Rodina ani její známí ale nevěří, že by něco takového udělala.

Mimo jiné i proto, že předtím šest let sloužila u amerického letectva jako jazykový analytik. A při službě se vyznamenala, velení ji ocenilo za to, že poskytla hodnotné zpravodajské informace, které pomohly lokalizovat 120 nepřátelských bojovníků. Prověrku měla na stupni přísně tajné.

Centrála americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) ve Fort Meade
Zdroj: Reuters

Její zásluhy ale spadají do éry Baracka Obamy, názory současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa otevřeně kritizovala třeba na sociálních sítích.