Italští policisté provedli razii kvůli zneužívání peněz pro uprchlíky. Zatkli šéfa charity i faráře

Horizont ČT24: Italská mafie napojená na charitu vydělávala na uprchlících (zdroj: ČT24)

Na sedmdesát lidí zatkla policie v italské Kalábrii kvůli podezření z korupce a z toho, že vydělávali na středisku pro uprchlíky. Mezi zadrženými jsou i farář a šéf místní charity. Právě na ni napojená mafie si měla přijít na 32 milionů eur. Razie se účastnilo pět stovek policistů.

Podezření se týká jednoho z největších přijímacích středisek pro migranty v Evropě Sant'Anna Cara ve městě Isola Capo Rizzuto. V současnosti je v něm ubytováno na 1500 lidí. Katolická charita, která ho provozuje, podle vyšetřovatelů zastírala zneužívání milionů eur státních dotací.

„Přijímací středisko a charita Soucit byly bankomatem mafie,“ potvrdil velitel policejní jednotky zvláštních operací Giuseppe Governale.

Razie byla zaměřena proti klanu Arena z mafiánské organizace 'Ndrangheta, největší italské zločinecké skupiny. Zatčeno bylo 68 lidí, včetně Leonarda Sacca (35), vedoucího katolické charity Misericordia, která uprchlický tábor spravuje. Podle italského tisku byl zatčen i místní farář.

Mafiáni z organizace 'Ndrangheta se specializují především na dovoz kokainu do Evropy. Nemohli ale pustit takovou šanci, jakou byl v jejich očích příliv uprchlíků. „Je 500 migrantů, kteří se potřebují v poledne najíst. Jídlo přivezou pro 250 migrantů. 250 lidí zůstane o hladu, najedí se večer, pokud přijdou včas, nebo až druhý den,“ popsal princip zločinu prokurátor Nicola Gratteri.

Peníze šly na luxusní byty nebo jachty

V uprchlických střediscích žije v celé Itálii podle agentury AFP nyní asi 175 tisíc migrantů. Tato zařízení spravují různé organizace, ale financuje je stát. Středisku Sant'Anna Cara ročně dává na přístřeší a potraviny pro migranty šestnáct milionů eur.

Velká část této pomoci šla podle prokurátora na luxusní byty, auta, jachty a zábavu zadržených. Zločinecký klan Arena je podezřelý ze zneužívání státní pomoci i na ostrově Lampedusa, frontové linii migrační krize.

Od roku 2014 z Libye přeplulo víc než půl milionu lidí. Vláda v Římě si je vědoma, že proud musí nějak zastavit. V době zatýkání v Kalábrii odjel ministr vnitra do Libye předat první z celkem deseti lodí pro její pobřežní stráž. „V příštích týdnech dokončíme výcvik personálu z libyjského ministerstva vnitra,“ uvedl ministr Marco Minniti.

Italské lodě pro libyjskou pobřežní stráž
Zdroj: Ismail Zetouni/Reuters

V rámci dohody s Evropskou unií mají tyto už použité lodě posílit boj proti pašerákům lidí, kteří posílají statisíce migrantů na moře směrem do Evropy, často vstříc jisté smrti.

Počet migrantů, kteří připlouvají přes Středozemní moře z Afriky do Itálie, letos výrazně stoupl. Podle italského ministerstva vnitra jich od začátku letošního roku dorazilo do Itálie 45 100, což je zhruba o 44 procent více než za stejné období loňského roku.