Rusko oslavilo Den vítězství přehlídkou. Počasí překazilo leteckou část

Rusko oslavuje Den vítězství, při kterém si připomíná konec druhé světové války. Vojenskou sílu demonstruje přehlídkami. Kvůli časovému posunu se již některé konaly ve městech na Dálném východě. Hlavní proběhla na moskevském Rudém náměstí.

V přístavu Vladivostok posádka předvedla protiletadlové rakety S-300 a Osa, a také protilodní střely Bal a Bastion. Nechyběly ani jednotky reprezentující štáb Tichooceánské flotily, informovala agentura Interfax.

Ve městě Južno-Sachalinsk uspořádali nejen přehlídku, ale i masový cyklistický závod, kterého se zúčastnil i gubernátor Sachalinu a japonský generální konzul.

Tradičně největší vojenská přehlídka se i letos konala v Moskvě na Rudém náměstí. Avizovovaná účast byla více než 10 tisíc vojáků a vojákyň a 114 kusů bojové techniky. 

Ruská armáda na přehlídce poprvé představila protivzdušné systémy Tor-M a Pancir ve verzích pro nově budované arktické útvary. Na přehlídce nechyběly mezikontinentální balistické rakety Jars.

Události: Rusko si na Rudém náměstí připomnělo Den vítězství (zdroj: ČT24)
Nad Rudým náměstím mělo přeletět 72 vrtulníků a letadel. Počasí to však nedovolilo. Hlavní pozornost se proto soustředila na techniku speciálně vyvinutou pro nasazení v arktickém regionu.
David Miřejovský
zpravodaj ČT

Kvůli nepřízni počasí armáda zrušila leteckou část vojenské přehlídky v Moskvě.  Za jedinou noc napršelo 70 procent měsíčního úhrnu, napsala agentura Interfax. V plánu přitom byl let 72 posádek strategických bombardérů, stíhacích letounů, vrtulníků, dopravních letadel i bitevníků. Prakticky všichni piloti, kteří měli letět nad Moskvou, se zároveň podle velení letectva zúčastnili bojů v Sýrii.

Prezident Vladimir Putin během svého proslovu na vojenské přehlídce v Moskvě řekl, že pro efektivní boj s terorismem a dalšími globálními hrozbami je potřeba sjednotit a upevnit celé mezinárodní společenství. Dodal, že Rusko je na mezinárodní spolupráci připravené.

Oslavy vítězství v Moskvě podle tisku vyjdou na více než půl miliardy rublů (asi 220 milionů korun), přestože z hlediska počtu tanků a další techniky má být letošní moskevská přehlídka nejskromnější za poslední tři roky.

Záběry z vojenské přehlídky v Rusku při oslavách výročí konce druhé světové války (zdroj: ČT24)

Naplánován byl v Moskvě i koncert armádního souboru Alexandrovců, kteří jsou populární i v České republice. Věnování koncertu směřuje padlým ve válce i kolegům, kteří loni zahynuli na palubě armádního letounu cestou na koncert k ruským vojákům v Sýrii.

O den později než na Západě

Den vítězství je v Rusku považován za svátek, který obyvatele nejvíce sjednocuje. Někdejší Sovětský svaz ztratil podle odhadů v druhé světové válce 26 milionů svých občanů.

Úřady v mnoha místech podle médií nařídily žákům a studentům povinnou účast na oslavách, přestože Kreml podobné nucení účastníků údajně zakázal. Rozhlasová stanice Echo Moskvy avizovala, že v moskevském průvodu k uctění padlých ve válce se mají objevit i portréty separatistů zabitých v boji s ukrajinskou armádou na Donbasu.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko proto pochod kritizoval. Organizátoři moskevského pochodu nicméně důrazně upozorňovali, že nosit na akci portréty lidí, kteří nebojovali v druhé světové válce, není vhodné. Loni se této akce nazvané Nesmrtelný pluk zúčastnilo podle moskevské policie na půl milionu lidí, v jejichž čele kráčel prezident Vladimir Putin. Letos moskevská radnice čeká více než 300 tisíc lidí.

Průvod Nesmrtelný pluk se koná nejen v ruských a ukrajinských městech, ale v menší míře například i v Pekingu, Torontu, Stockholmu a dalších městech. V některých ukrajinských městech během pochodu vypukly potyčky mezi jeho účastníky a ukrajinskými nacionalisty.

Den vítězství se v Rusku i většině postsovětských republik slaví 9. května, tedy o den později než na Západě včetně Česka. Vysvětluje se to tím, že v době kapitulace Německa, což bylo 8. května 1945, bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu už po půlnoci.