Při kábulském útoku nedaleko ambasády USA zemřelo 8 lidí

Nejméně osm civilistů zemřelo a dalších 28 lidí, včetně tří členů americké posádky, bylo zraněno při bombovém útoku v afghánském Kábulu. K útoku došlo poblíž americké ambasády – cílem byl zřejmě konvoj obrněných vozidel mise NATO.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že se útok stal kolem 08:00 místního času během ranní dopravní špičky. Podle afghánského bezpečnostního zdroje explozi způsobila nálož v autě. Výbuch nicméně zasáhl řadu civilních automobilů v okolí.

Obrněné transportéry, konstruované proti podobným explozím, už se mezitím vrátily v pořádky na základnu, jak uvedli zástupci koaličních sil NATO.

K útoku se přihlásil tzv. Islámský stát, často si ale podobné útoky přisvojuje pouze z propagandistických důvodů.

Experti se proto kloní spíše k jinému viníkovi: podobné akce totiž v minulosti provedlo islamistické hnutí Taliban, které minulý týden ohlásilo začátek své tradiční jarní ofenzivy.

  • Organizace vznikla v jihoafghánské provincii Kandahár v červenci 1994 z popudu převážně afghánských uprchlíků, kteří původně studovali Korán v Pákistánu. O dva roky později padlo hlavní město Kábul do rukou hnutí, jehož vůdce mulla Muhammad Umar vyhlásil zemi za „plně islámský stát“ řídící se islámským právem šaría. Taliban oznámil, že popravil bývalého prezidenta Muhammada Nadžíbulláha. Hnutí postupně ovládlo zhruba 90 procent území.
  • Zvrat přišel po teroristických útocích na New York na podzim roku 2001, kdy vojska USA a Británie zahájila v rámci operace Trvalá svoboda útok na Afghánistán. Právě zde měla sídlo organizace al-Káida, zodpovědná za útoky. Už v prosinci 2001 byla vláda Talibanu svržena. Radikální hnutí ale i přes veškerou snahu mezinárodního společenství dál ovládá rozsáhlé oblasti v zemi. 

Za její hlavní terč označilo právě zahraniční jednotky, které působí v zemi v rámci výcviku místních bezpečnostních složek a provádějí protiteroristické operace. Taliban stál před dvěma týdny za útokem na základnu afghánské armády u města Mazáre Šaríf, kde zemřelo na 140 lidí.

Odnož Islámského státu, který bojuje především v Iráku a v Sýrii, získala v Afghánistánu v posledních letech na síle. Stejně jako podstatně větší islamistické hnutí Taliban bojuje také Islámský stát proti prozápadní vládě v Kábulu a jejím spojencům z řad NATO, zároveň tyto dvě skupiny často svádějí boje i mezi sebou.

Zahraniční vojáci ukončili bojovou misi v Afghánistánu v roce 2014, působí ale nadále v zemi především jako poradci. Spojené státy mají v Afghánistánu více než 8000 vojáků.