Ženská práva či uprchlíci. Merkelová bude jednat se Saúdy o citlivých tématech

Německá kancléřka Angela Merkelová přicestovala na návštěvu Saúdské Arábie. Očekává se, že bude na místní představitele vyvíjet tlak v řadě citlivých otázek, včetně řešení uprchlické krize či dodržování lidských práv. Dalším klíčovým tématem bude i obchod.

Merkelová je v Saúdské Arábii poprvé po sedmi letech. Podobně jako jiné vysoké představitelky západních zemí si kancléřka při příletu do země nezakryla vlasy šátkem. Většina Saúdských Arabek nosí závoj zakrývající celý obličej.

Ve městě Džidda se v úvodu návštěvy setkala s králem Salmánem, v pondělí má na programu návštěvu Spojených arabských emirátů. Právě Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty jsou největšími obchodními partnery Německa na Blízkém východě.

Angela Merkelová s králem Salmánem
Zdroj: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Reuters

Při jednání v Saúdské Arábii chce Merkelová přesvědčit místní vůdce, aby hráli aktivnější roli v přijímání uprchlíků a poskytování humanitární pomoci lidem, kteří utíkají před konflikty ze zemí s převážně muslimskou populací. Německo poskytlo v posledních letech útočiště statisícům migrantů ze Sýrie, Iráku a z Afghánistánu.

Merkelová chce podle německých činitelů hovořit také o saúdskoarabském financování náboženských institucí, které jsou podezřelé z šíření fundamentalistické verze islámu ve světě, včetně zemí jako je Mali či Niger. Saúdská Arábie v poslední době pod tlakem Berlína uzavřela několik takových institucí v Německu.

Během své dvoudenní návštěvy se Merkelová rovněž plánuje sejít se saúdskoarabskými podnikatelkami, aby vyjádřila podporu ženským právům.

Na programu jednání kancléřky bude také zapojení Saúdské Arábie do války v Jemenu, kde Rijád podporuje jemenskou vládu v jejím tažení proti šíitským rebelům, na jejichž straně stojí Írán. Blízkovýchodní rivalové Saúdská Arábie a Írán rovněž stojí na opačných stranách konfliktu v Sýrii.