Afghánský ministr obrany podal kvůli masakru 140 vojáků demisi

Afghánský ministr obrany Abdulláh Habíbí a šéf armády podali demisi. Stalo se tak poté, co bojovníci Talibanu v pátek při útoku na armádní základnu nedaleko města Mazáre Šaríf zabili 140 vojáků a přes 160 ji zranili. Provincie Balch přitom dlouhou dobu patřila mezi ty spíše bezpečné afghánské provincie.

„Ministr obrany Abdulláh Habíbí a náčelník generálního štábu Kadam Šáh Šahím odstoupili s okamžitou platností,“ oznámil úřad afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního. Ten v sobotu místo útoku navštívil a masakr důrazně odsoudil.

Podle prvních poznatků vyšetřovatelů přijeli ozbrojenci Talibanu na vojenskou základnu v uniformách afghánské armády v době pátečních modliteb, kdy byla velká část místní posádky neozbrojená v mešitě.

Dva ozbrojenci se na místě odpálili, sedm jich vojáci zabili a jednoho zadrželi. Krveprolití ukončil po několika hodinách zásah afghánských speciálních sil.

Podle Talibanu čtyři útočníci po dlouhou dobu sloužili v afghánské armádě a na základně se dobře vyznali. „Je jasné, že měli své lidi uvnitř základny, jinak by se tam nikdy nedokázali dostat,“ uvedl jeden ze zraněných vojáků.

Oběti útoku na vojenskou základnu a Mazáre Šaríf
Zdroj: Reuters

Šlo o dosud nejkrvavější útok na armádní základnu v Afghánistánu. Podle povstalců byl masakr odplatou za nedávné zabití několika významných členů Talibanu.

Analytik Attíkulláh Amarchail vidí v masakru z Mazáre Šarífu především „totální fiasko zpravodajských služeb, které se opakuje a opakuje“. „Čelíme gerile s bojovníky, kteří útočí v malých skupinkách a způsobují ohromné škody. Je nutné naučit se postavit jejich taktice,“ řekl agentuře AFP.