Drama vrcholící kampaně střídá sobotní klid. Krajané v zámoří už hlasovali

Jak kampaň změnila francouzskou politiku? (zdroj: ČT24)

Francouzi mají poslední den do ostře sledovaných voleb nového prezidenta. Většina z nich prožívá poklidnou sobotu poté, co s páteční půlnocí kampaň oficiálně skončila. V jiné části světa už ale někteří mají odhlasováno. V poledne našeho času volby začaly na soustostroví Saint Pierre a Miquelon ležící u břehu Kanady. V ČR mají francouzští občané možnost volit v neděli na francouzském konzulátu v Praze.

Poté, co v pátek v noci skončila předvolební kampaň a kandidáti již nesmějí veřejně vystupovat, vystřídaly ve zpravodajských televizních kanálech politiku jiná témata.

Volební plakáty na jedné z ulic Paříže
Zdroj: Reuters

Také v tisku ustoupila vlastní politika do pozadí, pozornost je ohledně voleb věnována jen přípravám volebních místností, poslednímu roznášení volebních lístků poštou do domácností a nejrůznějším bezpečnostním varováním.

Příprava volebních místností
Zdroj: Reuters

Deník Le Parisien na první straně přišel s palcovým titulkem „Volby pod napětím“ a velkou fotografií s policisty v souvislosti s doznívajícími emocemi z čtvrtečního teroristického útoku. List Le Figaro píše ve stejném duchu na první straně o „stínu terorismu nad prvním kolem voleb“.

Otvor po výstřelu u obchodu na třídě Champs-Elyseé
Zdroj: ČTK/AP

Ve francouzské metropoli vládla jinak klasická víkendová atmosféra, která neukazovala na to, že by se lidé více stresovali nebo panikařili kvůli zvýšeným bezpečnostním hrozbám v souvislosti s volbami.

Policejní hlídky
Zdroj: ČTK/AP

Na malém souostroví Saint Pierre a Miquelon už volby začaly v sobotu. Jde o zámořské území, které s přestávkami patří Francii od 16. století, kde žije zhruba 6000 obyvatel.

V dalších hodinách se připojili hlasující na Guadeloupu a na Martiniku v Karibském moři, ve Francouzské Guyaně a na francouzských konzulátech na americkém kontinentu. Volební účast je podle dosavadních informací průměrná a nevybočuje z rámce předchozích voleb

Volební plakáty
Zdroj: Reuters

Večer se pak volební místnosti otevřely na druhém konci světa ve Francouzské Polynésii. V neděli budou hlasovat voliči například na ostrovech Réunion a Mayotte v Indickém oceánu, které jsou v blízkém časovém pásmu.

Snímek vystihující dnešní den: doznívající kampaň, odpočinek, bdělost policie
Zdroj: Reuters
Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24