Íránští klerici zakázali exprezidentovi Ahmadínežádovi kandidovat na hlavu státu

Bývalý íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nebude kandidovat v květnových prezidentských volbách. Podle sdělení íránské televize znalci íránského práva, kteří vybírají kandidáty z několika set přihlášených osob, Ahmadínežáda nezařadili na užší seznam. Informovala o tom agentura AP.

Rada dohlížitelů, složená z 12 znalců, už konečný seznam sestavila a co nejdříve ho předá ministerstvu vnitra. To pak výběr do neděle zveřejní.

Do voleb se přihlásil i současný prezident Hasan Rúhání a překvapivě ohlásil kandidaturu i Ahmadínežád, který funkci zastával v letech 2005 až 2013. Patřil ke konzervativnímu křídlu a na Západě nechvalně proslul zejména kontroverzními výroky o Izraeli i zpochybňováním holocaustu.  

Ahmadínežád už o svém zájmu stát se prezidentem znovu hovořil loni, ale duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí mu veřejně doporučil, aby se o post znovu neucházel. 

Íránská ústava dovoluje zastávat prezidentský úřad dva čtyřleté mandáty po sobě. Rúháního popularita se zvýšila, když se Teheránu po letech neúspěšných rozhovorů loni podařilo vyjednat s velmocemi dohodu o jaderném programu. Írán tím získal zrušení mezinárodních sankcí.