Nálet v Afghánistánu s nejsilnější bombou zabil 90 radikálů, Pentagon zveřejnil video

Čtvrteční americký nálet na jeskynní komplex radikálního hnutí Islámský stát na východě Afghánistánu, při kterém USA vůbec poprvé použily svou nejsilnější nejadernou bombu, zabil nejméně 90 bojovníků IS. Uvedla to agentura AFP, původně uvádělo afghánské ministerstvo obrany 36 zabitých.

Exploze obří bomby, kterou některá média označují za „matku všech bomb“, zcela zničila tři tunely v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem, ve kterých byli bojovníci IS ukryti.

Afghánský premiér Abdulláh Abdulláh potvrdil, že útok byl proveden v koordinaci s vládou a že „velká pozornost byla věnována tomu, aby se zabránilo civilním obětem“. Bývalý afghánský prezident Hamíd Karzáj útok odsoudil jako „nelidské a nejbrutálnější zneužití naší země“.

„Žádný civilista zraněn nebyl, zničena byla pouze základna, odkud IS v provincii podniká útoky,“ uvedl mluvčí afghánského ministerstva obrany. Reuters poznamenal, že informace o tom, že nálet se obešel bez civilních obětí, nebylo zatím možné nezávisle ověřit. 

„Byla to správná zbraň na správný cíl,“ řekl později šéf amerických a mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Nicholson. Rozhodnutí pumu nasadit prý učinil po diskusích s Washingtonem.

Americké letectvo ve čtvrtek svrhlo na jeskynní systém v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem pumu GBU-43, které se říká matka všech bomb. Přes devět metrů dlouhá bomba je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států.

Bomba byla vyvinuta v roce 2003 během irácké války, ale dosud nebyla použita. Určena je hlavně k destrukci opevněných a podzemních cílů. Jedná se o bombu shazovanou volným pádem, naváděna je pomocí GPS. Masivní tlaková vlna vytvořená výbuchem je schopná zničit oblast velkou jako devět městských bloků. Kvůli svým rozměrům a váze musí být bomba shazována z nákladního letounu.

Američané region Nangarhár společně se sousední provincií Kunar označují za hlavní působiště IS v Afghánistánu se 700 bojovníky. Afghánské úřady ale hovoří až o 1500 členech IS.

Minulý měsíc teroristé v nemocnici v Kábulu zabili téměř padesát osob. K útoku se rovněž přihlásil IS. Jeho přívrženci v Afghánistánu patří k sunnitské větvi islámu a několik svých útoků v minulosti cílili na šíitské muslimy.

Americká armáda je v Afghánistánu od roku 2001, kdy administrativa prezidenta George Bushe mladšího rozhodla o invazi po útoku na Světové obchodní centrum. Cílem bylo rozbít v oblasti buňky organizace Al-Káida a svrhnout radikální hnutí Taliban.

Trump ke svržení bomby: Velmi úspěšná mise

Tisíce amerických vojáků zůstávají v zemi dodnes. V posledních letech bojují hlavně proti teroristům z IS. „Když se podíváte na to, co se stalo za uplynulých osm týdnů, a srovnáte to s tím, co se stalo během posledních osmi let, uvidíte, že je v tom obrovský, opravdu obrovský rozdíl. V naší armádě máme na vedoucích pozicích neuvěřitelné lidi, armáda jako celek je skvělá, jsem na ně opravdu pyšný a toto byla velmi úspěšná mise,“ uvedl šéf Bílého domu Donald Trump.

Afghánský konflikt se řeší i na mezinárodní konferenci v Moskvě. „Přestože jsou rusko-afghánské vztahy stále ovlivněny sovětskou invazí ze 70. a 80. let, kábulská delegace věří, že by se ruským diplomatům mohlo podařit přimět hnutí Taliban k mírovým rozhovorům. Moskva, která se nyní prezentuje jako mezinárodní vyjednavač, se sama nabídla jako mediátor. Putin popsal situaci v Afghánistánu jako nebezpečnou pro všechny země v regionu a nebezpečí terorismu pak putuje do jiných států,“ konstatoval zpravodaj ČT David Miřejovský.