Stoupenci Erdogana mají před referendem v průzkumech těsně navrch

Zpravodajka ČT z Istanbulu: Kampaň proti změnám není téměř vidět (zdroj: ČT24)

Zastánci ústavních změn posilujících pravomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana mají před nedělním tureckým referendem těsný náskok. Ukazují to dva ve čtvrtek zveřejněné průzkumy, podle nichž podporuje navrhovaný přechod na prezidentský systém přibližně 51 procent tureckých voličů. Průměr z anket uskutečněných v posledních dnech dává přitom příznivcům Erdoganova návrhu náskok necelých dvou procentních bodů, uvedla agentura Reuters.

Zatímco anketa společnosti Konda zjistila, že „ano“ hodlá návrhu v plebiscitu říci 51,5 procenta voličů, podle průzkumu společnosti Gezici je to 51,3 procenta lidí, což je o dvě procenta méně než u jejího předchozího dotazování uskutečněného o týden dříve.

Nerozhodnuta je podle obou společností přibližně desetina voličů, jejichž hlasy budou v nedělním referendu klíčové. 

Průzkumy veřejného mínění jsou hodně ovlivněné tím, že lidé nechtějí příliš říkat, jak budou volit. Speciálně ti, kteří by chtěli hlasovat proti změnám. Zároveň je také otázka, jestli skutečně k urnám půjdou, protože dost místních se obává projevit názor, kdyby na to někdo přišel. Také se bojí toho – kdyby přece jen referendum dopadlo tak, že změna neprojde – jak by prezident Erdogan reagoval.
Dana Zlatohlávková
zpravodajka ČT

Pokud prezidentův záměr v hlasování uspěje, jeho úřad dostane nové exekutivní pravomoci a bude zrušena funkce premiéra. Také se rozšíří parlament, sníží minimální věk pro získání poslaneckého mandátu a prezident dostane možnost vést politickou stranu.

Erdogan rovněž prohlásil, že je připraven podepsat zákon o obnově trestu smrti, pokud ho prosadí parlament.

Agentura Reuters napsala, že průměr z posledních devíti zveřejněných průzkumů dává prezidentovi 50,9 procenta hlasů, což je mírně klesající trend. Prezident, který by se díky změnám mohl udržet u moci až do roku 2029, se netají ambicemi získat až šedesát procent hlasů.

Za klíčové je kvůli těsným průzkumům považováno hlasování Turků žijících v zahraničí, kteří tvoří asi pět procent voličů. Mimo turecké území se již referendum uskutečnilo a podle Erdogana jej provázela vysoká účast.