Brusel je znepokojený kroky maďarské vlády a zvažuje opatření

Události: Evropská komise hrozí Maďarsku (zdroj: ČT24)

Evropská komise je znepokojená kroky maďarské vlády, které vyvolávají pochybnosti, zda jsou v souladu s právem a společnými hodnotami Evropské unie. Komise to uvedla po zasedání ke kontroverzním opatřením kabinetu premiéra Viktora Orbána. Jednotlivé případy možného porušení unijních norem chce posoudit do konce dubna. Budapešť vidí za obviněními z Bruselu pomstu za odlišný pohled na migrační problém.

Komise se zabývala především sporným zákonem o vysokých školách, jehož nové znění minulý týden schválil maďarský parlament a v pondělí podepsal prezident János Áder. 

Místopředseda EK Frans Timmermans pohrozil Budapešti možným zahájením procedury pro porušení práva a hodnot Evropské unie. Komise podle něj posoudí dopad nového maďarského vysokoškolského zákona na unijní principy svobodného pohybu zboží, služeb, financí a lidí. Vyšetřování by podle něj mělo být dokončeno „co nejdříve“. 

Navzdory kritickému hodnocení maďarských kroků Timmermans také poznamenal, že v Maďarsku z formálního hlediska nehrozí „systematické ohrožení unijního práva a společných hodnot“.

Novela je podle mnoha komentářů namířená proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik Orbánovy vlády. 

Novela obsahuje například povinnost mít univerzitní areál i v zemi svého původu. Zákon také stanoví, že zahraniční univerzity mohou v Maďarsku udělovat tituly pouze v případě, že vlády Maďarska a příslušné země (v případě CEU tedy USA) podepíšou během půl roku od nabytí platnosti zákona odpovídající dohodu.

Orbán dříve ujistil, že je ochoten s USA jednat o budoucnosti CEU, která má čas do února příštího roku, aby se nové úpravě přizpůsobila. Maďarský premiér je otevřeným kritikem liberálních občanských organizací, které založil Soros. Opakovaně také Sorose obviňuje, že chce prostřednictvím finanční podpory některých organizací tajně ovlivňovat maďarskou politiku.

Maďaři znovu protestovali

Tisíce Maďarů i ve středu v centru Budapešti protestovaly proti potlačovaní svobody myšlení a vzdělávání. Podle agentury Reuters šlo o čtvrtou velkou demonstraci v posledních dvou týdnech. Vláda premiéra Orbána, který se snaží zavést v zemi „neliberální demokracii“, čelí rostoucímu odporu rok před volbami, které se mají konat v dubnu 2018.

Demonstrace v Budapešti na podporu Středoevropské univerzity
Zdroj: Reuters/Bernadett Szabo

EK diskutovala také o návrhu zákona o zahraničním financování nevládních organizací a o znepokojeních spojených s právními předpisy, které se týkají azylové politiky a zákazu diskriminace.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó řekl, že Timmermansova obvinění jsou „ubohá“ a že důvodem je skutečnost, že Maďarsko přišlo s účinným řešením nelegální migrace, navzdory odlišnému názoru Evropské komise. Szijjártův polský kolega Witold Waszczykowski ujistil, že Polsko odmítá „vydírání Evropskou komisí ve všech podobách“. EK podle něj překračuje své pravomoci, protože jejím posláním je hájit základní hodnoty EU, a ne „dohlížet na veškeré dění v členských státech“.

Podobně vládní mluvčí Zoltán Kovács prohlásil, že „útok“ z Bruselu má dotlačit Budapešť k souhlasu s kvótami na přerozdělování migrantů a ke zrušení uzavření hranic. Avšak Maďarsko se nezřekne svého odmítavého postoje vůči migraci. Polská televize TVN 24 zdůraznila, že EK ještě nespustila vůči maďarské vládě proceduru kvůli porušení unijních norem, jak již učinila vůči vládě polské.

Timmermans to podle stanice vysvětlil tím, že na rozdíl od Varšavy maďarská vláda neodmítá jednat s Bruselem o jeho obavách, a tak si Brusel nejprve přeje dialog s Orbánem, jakým směrem hodlá Maďarsko vést a zda sdílí hodnoty EU.