S prokázáním královské krve umělkyně neuspěla. Chce se obrátit na belgický ústavní soud

Belgická královská aféra bude mít zřejmě pokračování (zdroj: ČT24)

V boji o pozornost se při konkurenci terorismu či evropských summitů těžko prosazuje, vleklá kauza ale už roky žije s královským dvorem v Belgii. Soudy rozhodly v neprospěch umělkyně, která se snažila prokázat své údajné královské kořeny.

Umělkyně se jmenuje Delphine Boëlová a dožaduje se uznání, že je nemanželskou dcerou bývalého krále Alberta II. Ten od 60. do 80. let údajně udržoval milostný poměr s její matkou, která je sama šlechtičnou. To vše předtím, než oficiálně nastoupil na belgický trůn.

Ženin čtyřletý boj za prokázání královského rodokmenu ale skončil neúspěšně. Letos 49letá umělkyně u soudu neprosadila ani požadavek na odebrání DNA ostatním členům dynastie. Že by například současný král a Albertův syn Filip odevzdával vzorky DNA, znamená pro image rodiny nepřípustnou věc.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na účet justice tak ihned přistálo podezření, že soudy cíleně chrání rodinu, aby zabránily hrozící nestabilitě. Znovu také vyvstaly diskuze, zda má být Belgie nedále království, či převzít republikánský model.

Výstava Boëlové Nikdy to nevzdat získala díky kauze značnou reklamu
Zdroj: ČTK/AP

Právníci Boëlové přitom veřejnosti vzkazují: naše klientka prý prohrála bitvu, ale nikoliv válku. Za velké pozornosti otevřela v jednom z bruselským muzeí výstavu s názvem Nikdy to nevzdat.

Nyní se plánuje s celým případem obrátit na belgický Ústavní soud. I když zatím prohrává, skandál jí přináší velkou medializaci.