KLDR je nebezpečím pro světový mír. EU proto rozšiřuje sankce

Evropská unie rozšířila sankce vůči Severní Koreji. Zákaz investic do této země se nově dotkne rovněž odvětví, jako je metalurgie a zpracování kovů, letecký průmysl či konvenční zbrojní průmysl. Členské země také odsouhlasily zákaz poskytování některých služeb, například počítačových nebo těch, které souvisejí s chemickým a důlním průmyslem.

Unie také na seznam lidí se zmrazeným majetkem a zákazem cest do EU připsala další čtyři osoby, které podporují či umožňují severokorejské programy zbraní hromadného ničení, nukleárních zbraní či balistických střel. Do EU tak nesmí cestovat a majetek má v této souvislosti zmrazený 41 osob. Dalších sedm lidí má jen zmrazený majetek.

EU k dalším sankcím přistoupila kvůli tomu, že „KLDR soustavně porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zůstává nebezpečím pro světový mír a bezpečnost regionu“.

K odsouzení ze strany RB došlo v okamžiku, kdy je na návštěvě USA čínský prezident Si Ťin-pching. Čína je nejbližším spojencem KLDR. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson prohlásil, že Čína může být součástí nové strategie namířené proti severokorejskému jadernému programu.

Prezident Donald Trump ale uvedl, že „je připraven“ jednat i sám, pokud se Čína nebude na postupu vůči Pchjongjangu chtít podílet.

Sankce vůči Severní Koreji spustila EU v prosinci 2006. Jsou v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, které byly přijaty v reakci na severokorejské jaderné testy a zkoušky balistických raket, právě na ně i míří. Mezi opatřeními jsou zákazy na vývoz a dovoz zbraní, služeb, zboží a technologií, které by mohly být v podobných programech využity.