Zaorálek žádá revizi rozsudku v případu Čecha ubitého v Londýně

Ministr Zaorálek k případu ubitého Čecha (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek vyzval britskou prokuraturu, aby využila všech opravných prostředků k revizi osvobozujícího rozsudku nad Britem, jenž loni v Londýně ubil českého občana. Kvůli případu si Zaorálek také předvolal britskou velvyslankyni Jane Thompsonovou. Soud zprostil muže obvinění z vraždy v pondělí. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se brání, že jednal v sebeobraně.

K incidentu došlo loni v září. Podle vyšetřovatelů se Čech nepohodl v restauraci Perfect Fried Chicken na ulici East India Dock nedaleko svého bydliště se skupinou mladíků na kolech. Očití svědci uvedli, že si je dobíral.

Devětadvacetiletý Raymond Sculley podle záběrů bezpečnostní kamery na Čecha zaútočil řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Pak nad svou obětí stál a podle svědků ležícímu muži řekl: „Podívej, cos mě donutil udělat.“ Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Muže našel cyklista, jenž mu už ale nebyl schopen pomoci, stejně jako záchranáři, které přivolal.

Zaorálek bude znovu o případu hovořit s Johnsonem

Zaorálek po rozhovoru s britskou velvyslankyní Thompsonovou hodlá o záležitosti mluvit také s britským ministrem zahraničí Borisem Johnsonem.

Šéf české diplomacie připustil, že v něm rozsudek vyvolává pochyby. „Zabitý český občan žil v Británii bezúhonně. Víc než 10 let zde žil spořádaným životem. Podle rozsudku jednal britský občan v nutné obraně. Ale jak mi řekli právníci, existuje úzká linie mezi nutnou obranou a kriminálním činem. Často je to skoro subjektivní posouzení, které rozhodne, zda to byla nutná obrana, nebo trestný čin,“ nastínil své pochyby o rozhodnutí soudu.

Zaorálek také poukázal na to, že Brit, který z místa činu ujel a policii se přihlásil až po dvou dnech, se nepokusil zraněnému poskytnout či přivolat pomoc. „Přesto jsme se dozvěděli, že je nevinen,“ pozastavuje se český ministr.

Kvůli zabití Čecha telefonoval koncem loňského září český premiér Bohuslav Sobotka britské premiérce Therese Mayové. Žádal ji o zásah proti nenávistným útokům v Británii proti lidem z dalších zemí Evropské unie.

O politicky motivovaných útocích namířených proti přistěhovalcům tehdy v Británii hovořila média i diplomaté v souvislosti se změnou atmosféry v zemi po referendu o vystoupení Británie z EU.