Rusko-americká posádka se chystá na ISS. Připraví ji na přílet prvního komerčního vesmírného plavidla s lidmi

Výcvikem musí projít i náhradní posádka (zdroj: ČT24)

V Hvězdném městečku u Moskvy začaly závěrečné zkoušky příští rusko-americké posádky, která 20. dubna poletí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Jde už o 52. dlouhodobou misi s tímto cílem. Zároveň jde ale nejspíš i o jednu z posledních expedic, která může startovat jen z ruského kosmodromu. Už příští rok mají na orbitální komplex létat posádky v amerických lodích Dragon a Starliner.

Ve vesmíru spolu budou 136 dní. Pro velitele mise Fjodora Jurčichina je to už rutina, jde o jeho pátý let za hranici atmosféry. V kosmu celkem strávil rok a půl. Při osmi výstupech pracoval v otevřeném vesmíru téměř 52 hodin. 

Druhý člen posádky, americký astronaut Jack Fischer letí do vesmíru poprvé. Naučit se ovládat kosmickou loď ale nebylo to nějtěžší, co ho při tréninku čekalo. „Ruština. Můj učitel v Houstonu pořád mluvil o bohatosti jazyka. Já ale mám za to, že mi ruština nejde,“ vysvětlil.

Oba kosmonauti mají mimo jiné ISS připravit na přílet prvního komerčního vesmírného plavidla s lidskou posádkou. Nejdříve ale musí složit závěrečné zkoušky, které ne všichni členové misí v minulosti zvládli. „V takovém případě poskytneme náhradní termín zkoušky. To si ale nepřejeme. Předpokládáme, že vše proběhne normálně,“ uvedl Jurij Malečenko, náměstek ředitele Centra přípravy kosmonautů J. A. Gagarina.

Kompletním výcvikem musí projít i náhradní posádka, přestože je jen malá šance, že v dubnu do vesmíru poletí. Sergej Rjazanskij a Randolph Breznik by do rakety nasedli pouze v případě onemocnění kolegů z mise 52. Vlastní let Rjazanského a Breznika je plánovaný až v červenci.

Rusko-americké posádky sojuzů, doplněné o čtyři astronauty z jiných zemí, mají naplánované starty k ISS do roku 2019. Další lety budou záviset také na tom, zda Spojené státy najdou po téměř osmi letech náhradu za vyřazené raketoplány.