Syrské letectvo podle OSN záměrně vybombardovalo zdroj vody pro pět milionů lidí

Vyšetřovací komise OSN obvinila syrské letectvo, že loni v prosinci úmyslně bombardovalo vodní zdroj u Damašku. Bez vody se tak ocitlo na 5,5 milionu lidí. V kazašské metropoli Astaně začalo třetí kolo jednání o Sýrii, v rámci dvou předchozích se jednalo hlavně o příměří. Syrská opozice se odmítla třetího kola zúčastnit s tím, že syrský režim příměří porušuje.

Vodní zdroj pro Damašek se nachází v údolí Barada, které do ledna ovládali povstalci. Boje tam pokračovaly i přesto, že v prosinci bylo v Sýrii ohlášeno příměří. Povstalci se nechali z místa evakuovat po šesti týdnech tvrdých bojů až na konci ledna.

Nezávislá vyšetřovací komise OSN, která se zabývala případem bombardování vodního zdroje u Damašku, dospěla k závěru, že nemá důkazy, že by povstalecké skupiny vodní zdroj záměrně znečistily nebo demolovaly, jak tvrdila syrská armáda.

Vyšetřovací komise také uvedla, že únorový útok na objekt syrského Červeného půlměsíce v Idlibu byl zřejmě záměrnou akcí syrského či ruského letadla a že čin spadá do kategorie válečných zločinů. Při tomto náletu, který způsobil velké materiální škody, bylo zraněno několik lidí včetně ředitele pobočky.

Jednání v Astaně se odmítla účastnit opozice

Vláda v Damašku v úterý obvinila Turecko jako hlavního spojence opozice, že nesplnilo své závazky a nechalo opozici rozhovory v Astaně bojkotovat. Rozhovory v Astaně organizují Rusko, Írán a Turecko.

„Jestliže jeden z ručitelů poruší závazky, myslím tím Turecko, pak je třeba ptát se Turecka, proč se ozbrojené skupiny jednání neúčastní,“ řekl šéf syrské vládní delegace v Astaně Bašár Džaafarí.

Za Damašek se postavil jeho hlavní spojenec, jímž je Rusko. Jeho ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že důvody, jimiž opozice vysvětlila svou neúčast, nepovažuje za přesvědčivé. Podle ruského ministerstva obrany je Rusko v kontaktu s opozičními veliteli.

Džaafarí řekl, že rozhovory mohou být úspěšné i bez opozice. „Jejich neúčast v Astaně je ukázkou jejich špatné politiky,“ řekl Džaafarí. Podle něj se bude jednat o oddělení opozice od teroristů, jak to opakovaně žádá Damašek. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffa de Mistura uvedl, že očekává, že v Astaně bude hovořit o možnosti výměny vězňů a zajatců.

Vysoký komisař OSN: Ze Sýrie se stala mučírna

„V určitém smyslu je z celé země mučírna, je to místo krutostí a naprostého bezpráví,“ sdělil Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Podle něj je „velmi pravděpodobné“, že jsou v Sýrii vězněny desítky tisíc lidí.

Husajn vyzval účastníky bojů, aby skoncovali s mučením, vražděním a nespravedlivými procesy. Žádal rovněž, aby byly věznice zpřístupněny humanitárním pracovníkům a mezinárodním pozorovatelům.

Husajn syrskou válku popsal jako „nezměrnou krutost a prolévání krve“. Válka, která vstupuje do sedmého roku, je podle něj „nejhorší katastrofou, jakou člověk vyprovokoval od skončení 2. světové války“.

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) tvrdí, že za šest let v syrských věznicích, ať už kvůli špatným podmínkám, nebo kvůli mučení, zemřelo 60 tisíc lidí.