Rusko střízliví z počátečního nadšení nad Trumpem

Horizont ČT24: Trumpománie v Rusku opadá (zdroj: ČT24)

Poslední novinky z Bílého domu příliš nesvědčí obrazu Donalda Trumpa v Rusku. O sympatiích mezi americkým prezidentem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem se spekulovalo hodně. V tuto chvíli se ale zdá, že romance končí. Americký prezident z titulních stránek ruských médií mizí a Kreml je vůči Washingtonu chladnější.

Před americkými prezidentskými volbami Moskvu zachvátila doslova horečka. Donald Trump shlížel na Rusy z výkladních skříní i regálů obchodů se suvenýry. O svém favoritovi měli Rusové jasno.

Podle Dmitrije Trenina, ředitele moskevské pobočky think-tanku Carnegie Institute, ale byla Trumpova obliba v Rusku zveličovaná a Moskva měla nerealistické představy. „To, co Rusko od USA očekávalo, by se prakticky rovnalo revoluci v zahraniční politice,“ připustil Trenin.

Studenou sprchou pro Kreml byla i prohlášení nové administrativy k anexi Krymu a aktivitám na východě Ukrajiny. Nejistotu také vyvolal Trumpův úmysl navýšit výlohy na obranu. Suma 54 miliard dolarů se rovná celému ruskému armádnímu rozpočtu. „Rozdíly mezi klíčovými zájmy Moskvy a Washingtonu jsou příliš důležité, zvlášť z pohledu vojensko-průmyslových komplexů obou stran,“ dodal bezpečnostní analytik Pavel Felgenhauer.

Moskva se prý nechce vměšovat

Kreml by podle svého mluvčího Dmitrije Peskova „neměl být v žádném směru spojován s americkými vnitřními záležitostmi“. Moskva prý „nemá ani nejmenší potřebu či záměr“ do těchto afér zasahovat.

Ruská oficiální média v poslední době dramatický vývoj na americké politické scéně příliš nekomentují. Zpravodajství o loňských stycích nynějšího ministra spravedlnosti USA Jeffa Sessionse s ruským ambasadorem Sergejem Kisljakem ruský tisk prakticky ignoroval, stejně jako kontakty bývalého Trumpova bezpečnostního poradce Michaela Flynna s Kisljakem, které nakonec vedly k Flynnově odchodu z funkce.