Korejský premiér neprodlouží vyšetřování korupční aféry. Opozice žádá jeho odchod

Korejská opozice žádá sesazení premiéra (zdroj: ČT24)

Hlavní jihokorejská opoziční strana oznámila, že spolu s několika dalšími hodlá požadovat odvolání premiéra a prozatímní hlavy státu Hwang Kjo-ana. Demokratická strana tak reagovala na jeho prohlášení, že neprodlouží dobu vyšetřování korupční kauzy kolem sesazené prezidentky Pak Kun-hje, které má podle zákona skončit v úterý. Tým vyšetřovatelů přitom žádal prodloužení.

Hwangův úřad zamítnutí žádosti zdůvodnil tím, že vůči klíčovým podezřelým již byla vznesena obvinění. Dodal, že delší vyšetřování by mohlo ovlivnit případné prezidentské volby, které by se konaly, pokud by ústavní soud rozhodl o definitivním odchodu prezidentky z úřadu.

„Věříme, že hlavního cíle a smyslu už speciální vyšetřovací tým dosáhl. Vyšetřování podle nás dospělo do bodu, kdy všechny důležité osoby včetně Čche Son-sil vypovídaly a jsou už buď obžalovány, nebo pečlivě prošetřeny,“ oznámil mluvčí premiéra Hong Kwon-hui.

Speciální vyšetřovací tým přitom žádal dalších 30 dní na prošetření všech pochybností. 

Proti rozhodnutí premiéra nepokračovat ve vyšetřování se postavila nejsilnější jihokorejská opozice. Demokratická strana spolu s dalšími uskupeními požadují stejně jako v případu prezidentky Pak Kun-hje odvolání předsedy vlády.

„Úřad prokuratury lituje toho, že nemohlo dojít k výslechu prezidentky z očí do očí. Tímto výsledkem jsme velmi zklamáni,“ přiznal mluvčí prokuratury.

Korupční aféra prozatím vyústila k dočasnému sesazení prezidentky Pak Kun-hje. Její důvěrnice Čche Son-sil měla po firmách dlouhodobě požadovat finanční odměny pro nadace, ve kterých figurovala, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Jedním z pravidelných úplatkářů byl údajně i šéf elektronického gigantu Samsung Group I Če-jong, jehož policie zatkla v polovině února.