Ozbrojence musí ovládat legitimní vláda v Libyi, zní z Bruselu

Ministři zahraničí zemí EU se shodli na nutnosti dostat všechny ozbrojené složky v Libyi pod kontrolu legitimní vlády. Navázali tak na závěr maltského summitu, kde se Unie dohodla na nutnosti uzavřít libyjskou migrační trasu. Ministři se shodli také na nutnosti prosazení mírových dohod z Minsku týkajících se Ukrajiny. Podle šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka je nutné, aby EU postupovala společně s USA.

Z východu Ukrajiny jsou v posledních dnech opět hlášeni mrtví vojáci i civilisté, z eskalace napětí se vzájemně obviňují vláda a proruští separatisté. Silnému ostřelování čelilo v minulých dnech zejména město Avdijivka, které bylo několik dní bez elektřiny, tepla i vody.

Dodávky byly obnoveny v pondělí odpoledne, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ukrajinské úřady. Fungovat také znovu začaly školy a školky. Pozorovatelská mise OBSE potvrdila, že při ostřelování Avdijivky i blízkého Doněcku zemřelo několik civilistů, přesný počet ale neuvedla. Podle mise porušily obě strany konfliktu minské dohody.

obrázek
Zdroj: ČT24

Unie bude na uklidnění situace spolupracovat se všemi svými partnery, včetně Ukrajiny a Ruska, zdůraznila před jednáním v Bruselu šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová. 

Zdůraznila také, že Unie se soustředí na podporu reformního procesu v zemi. Podle ní je klíčový boj s korupcí a reformy hospodářství i v sociální oblasti. „Zásadní je totiž zajistit, že se pro lidi v zemi zlepší životní podmínky. A to samozřejmě vyžaduje i lepší bezpečnostní situaci,“ poznamenala.

Zaorálek: Ukrajina se v otázce reforem hnula kupředu, klíčové jsou minské dohody (zdroj: ČT24)

„Evropská unie musí držet pozici. Tajemství úspěchu je v tom vytrvat a držet dlouhodobě pozici, na které jsme se dohodli. Jakákoli eskalace by nám velice nepomohla, takže je třeba udělat všechno pro to, aby se situace minimálně uklidnila,“ prohlásil Zaorálek.

Za základ považuje spolupráci mezi USA a EU. „To je třeba obnovit i na politické úrovni, nestačí pouze kontakty administrativ,“ konstatoval Zaorálek. „V diskusi ale zaznívalo, že si musíme své úkoly plnit i sami. Mít vlastní evropskou pozici je předpoklad také té spolupráce se Spojenými státy,“ řekl přitom později novinářům.

Unie na Rusko kvůli jeho postupu na východě Ukrajiny uvalila sankce, jejichž ukončení spojila s plným prosazením mírových dohod z Minsku. Unie neuznává ani ruskou anexi Krymu. Stejně postupoval za vlády prezidenta Baracka Obamy i Washington.

Zaorálek k Ukrajině: EU musí držet svou pozici (zdroj: ČT24)

Nový šéf Bílého domu Donald Trump by měl do Bruselu přijet koncem května na summit NATO a je pravděpodobné, že se ve stejnou dobu setká i s představiteli EU.

V Bruselu se jednalo také o chaosu v Libyi, odkud proudí na starý kontinent desetitisíce běženců. V pátek se šéfové států a vlád na summitu na Maltě rozhodli výrazně podpořit libyjskou vládu a její pobřežní stráž.

„Snahy stabilizovat Libyi jsou dnes důležitější než kdy dříve a EU k tomuto cíli hodlá co nejvíce přispět,“ píší nyní v závěrech ministři zahraničí. Okolí města Benghází mají stále pod kontrolou jednotky Libyjské národní armády generála Chalífy Haftara, který neuznává kabinet, jenž považuje mezinárodní společenství za legitimní.

Ministři zahraničí zároveň připomínají, že zvýšení produkce ropy by libyjské vládě mělo pomoci zajistit pro populaci zboží a služby, včetně lepší bezpečnosti, vzdělání a humanitární pomoci. EU také žádá rychlé reformy libyjského hospodářství a konec plýtvání v tamním veřejném sektoru.