Kmoníček: Velvyslanec v USA bude během Trumpovy vlády přímo v oku hurikánu

Interview ČT24 s Hynkem Kmoníčkem (zdroj: ČT24)

Velvyslanecké angažmá ve Spojených státech během vlády Donalda Trumpa bude jakoby sedět v oku hurikánu, očekává šéf zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Právě on by se přitom měl stát novým českým velvyslancem ve Washingtonu. V Interview ČT24 řekl, že hlavním cílem českého ambasadora by mělo být upevnění povědomí o České republice jako západní zemi.

O záměru vyslat Hynka Kmoníčka na českou diplomatickou misi do Washingtonu jako první loni na podzim hovořil prezident Miloš Zeman. Prozrazení jména nového velvyslance následně kritizovalo ministerstvo zahraničí – podle diplomatického protokolu se totiž o jmenování velvyslanců nemluví až do doby, kdy kandidát získá souhlas hostitelské země. A ten Kmoníček dosud nemá.

Podle Hynka Kmoníčka bude mít nový český velvyslanec ve Washingtonu během vlády Donalda Trumpa „velmi zajímavou práci“. „Dala by se popsat tak, že bude sedět v oku hurikánu, který bude měnit všechno okolo. Ale v tom samotném oku hurikánu bude klid,“ odhaduje.

Spojené státy jsou po volbách a prvních prezidentských krocích Donalda Trumpa rozdělenou zemí, částečně to může připomínat nynější situaci v Česku. „Dá se říct, že Češi jsou pro život v takovém prostředí ideálně vycvičeni z domova,“ odmítá Kmoníček obavy z ožehavé pozice.

Dlouhodobým úkolem pro českého velvyslance ve Spojených státech by podle něj mělo být sladit fyzickou polohu Prahy s představou, jakou o Česku Američané mají. Zatímco Vídeň považují Američané za „město na Západě“, po vyslovení jména Praha „začne v lepším případě úvaha, jestli je to střední nebo východní Evropa. Přitom na fyzické mapě je Vídeň na východ od nás,“ připomíná Kmoníček. 

Čtyřiapadesátiletý ředitel zahraničního odboru Hradu vystudoval obor hudební vědy na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích. V roce 1989 získal titul PaedDr. V letech 1987 až 1991 studoval arabštinu a angličtinu na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy, poté hebrejštinu v Jeruzalémě.

Byl zaměstnancem ministerstva zahraničních věcí, působil jako velvyslanec ČR při OSN v New Yorku a v letech 2006 až 2009 jako velvyslanec ČR pro Indii, Bangladéš, Nepál, Maledivy a Srí Lanku. Od roku 2010 působil jako velvyslanec v Austrálii.

Ve funkci ředitele zahraničního odboru prezidentské kanceláře je od jara 2013. Urovnával kupříkladu spory mezi Hradem a Černínským palácem ohledně jmenování velvyslanců či rozepři mezi Zemanem a americkým velvyslancem Andrewem Schapirem – prezident totiž uvedl, že Schapiro má dveře na Hrad zavřené poté, co se diplomat pozastavil nad Zemanovou účastí na oslavách konce války v Rusku. Během letošního ledna se Kmoníček zapojil do předání polského občana zadržovaného v Sýrii zpátky do vlasti.

Hynek Kmoníček
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Nový americký velvyslanec v Praze? Možná za rok

Ivana Trumpová
Zdroj: Leonhard Foeger/Reuters

Kvůli střídání v Bílém domě je v tuto chvíli uvolněná pozice na americké ambasádě v Praze a její obsazení může podle šéfa zahraničního odboru Hradu trvat několik měsíců i rok. „Každý nový velvyslanec musí projít slyšením v Kongresu. A i kdyby kongresmani pracovali jako horníci v dole, velvyslanců, kteří odešli, je takové množství, že to bude trvat měsíce, než se všechna slyšení ukončí.“ 

Už po Trumpově zvolení se prezident Zeman vyjádřil v tom smyslu, že by na postu nové americké velvyslankyně rád viděl Trumpovu bývalou manželku Ivanu, která pochází z Československa.

Zeman o jejím jméně s Trumpem dokonce telefonicky hovořil a předložil mu aspekty, které by Trumpovou pro tento post zvýhodňovaly. „Pro nás je samozřejmě neopominutelnou výhodou i to, že má Ivana Trumpová americkou mediální hodnotu,“ připustil Kmoníček. Samotného Trumpa prý tato varianta zaujala. 

Zeman se s Trumpem setká mezi 21. a 30. dubnem

obrázek
Zdroj: ČT24

Plánovaná návštěva prezidenta Zemana v USA bude mít podle Kmoníčka pracovní charakter, a to zejména kvůli procedurálním záležitostem – příprava státní návštěvy by trvala minimálně rok.

Cesta se uskuteční v termínu mezi 21. a 30. dubnem. V plánu je setkání prezidentů v Bílém domě, obě strany ještě dolaďují okruh témat, o kterých spolu budou státníci hovořit. Podle Kmoníčka je však už teď zřejmé, že středobodem diskuse bude spolupráce ČR a USA v boji proti mezinárodnímu terorismu.

Zemanova cesta do Spojených států bude spojena se slavnostním předáním ocenění Warrior of Truth, které v minulosti dostal i Donald Trump.