Britský parlament hledá návod, jak bojovat s falešnými zprávami

Horizont ČT24: V Británii rostou obavy kvůli dopadům falešných zpráv (zdroj: ČT24)

V pozadí brexitu řeší britský parlament ještě jedno ožehavé téma. Parlamentní výbor se začal zabývat stále rozšířenějším jevem současnosti, a to falešnými zprávami na internetu a sociálních sítích. Podle Londýna tento trend stále víc ohrožuje samotnou demokracii.

Jednou z obětí falešných zpráv se stal i britský moderátor Daniel Benson Phillips. Informace o jeho smrti při automobilové nehodě se lavinovitě šířila po internetu před osmi lety. „Neuvědomili jsme si, jaký to může mít dopad, dokud jsme nepřišli do divadla, kde nám řekli, že posunuli naše představení, protože si mysleli, že jsem mrtvý a nedorazím,“ uvedl Phillips.

Britští politici varují, že teď lživých informací kolují po internetu tisíce a kvůli sociálním sítím pronikají do povědomí veřejnosti ještě rychleji. Jak podle Londýna ukázaly americké prezidentské volby, falešné zprávy dokonce ohrožují samotné demokratické základy státu.

Je to problém celého světa, zní z Británie

„Vůbec to není jen americký problém. Potýká se s tím celý svět a my se k tomu musíme nějak postavit,“ říká předseda britského parlamentního výboru pro kulturu a média Damian Collins.

Známé případy se množí. Třeba v pondělí se objevila lež, že za teroristickým útokem na mešitu v Quebeku stáli syrští uprchlíci. Víc než 17 tisíc Němců zase uvěřilo tomu, že tisíc muslimů na Silvestra zapálilo kostel v Dortmundu. „Ta zpráva mě velmi překvapila. Pokud by se něco stalo, tak by mi zaměstnanci poslali SMS. A to neudělali,“ uvedl farář kostela v Dortmundu Michael Küstermann.

Ve skutečnosti jen na náměstí hořela pyrotechnika. V Německu pravdivost údajů na sociálních sítích pomáhá ověřit organizace novinářů Correctiv. Podle ní autoři jednoduše chtěli šířit nenávist.

„Ve skutečnosti mluvíme o dezinformacích. Nejedná se jen o vymyšlené nebo nepravdivé informace. Takové existovaly vždy. Tady jde o to, že skupiny zemí nebo politických stran mohou vybudovat celý systém falešných zpráv,“ říká novinářka a spisovatelka a držitelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová.

Britští poslanci berou hrozbu vážně. Chtějí vyšetřit, jak přesně systém funguje, protože podrývá důvěru v média. Současně Westminster vyzývá technologické společnosti, aby se víc snažily šíření lživých informací zabránit.