Země z celého světa už stojí ve frontě, aby obchodovaly s Británií, tvrdí Johnson

Ostatní státy už stojí frontu, aby mohly podepsat s Británií obchodní dohody, jakmile opustí Evropskou unii, prohlásil šéf britské diplomacie Boris Johnson. Připustil ale, že Spojené království „nebude moci zvednout padací most“, pokud jde o přistěhovalce. Britská premiérka Theresa Mayová v úterý sdělila, že Britové se chystají opustit unijní trh a přijmout opatření ke snížení počtu imigrantů.

Mayová v očekávaném projevu ujistila, že chce zůstat v přátelském vztahu s Unií, kvůli snaze omezit počet přistěhovalců v zemi se ale vzdá členství v jednotném trhu. Hodlá si hledat nové spojence a vybudovat „silnější, globální Británii“.

Unii varovala, aby se Brity nepokoušela potrestat – pokud nedojde k výhodné obchodní dohodě, smete ji Londýn ze stolu, naznačila premiérka.

„Již nebudeme součástí společné obchodní politiky, nebudeme vázáni společným celním sazebníkem, naši obchodní politiku nebude řídit Evropská komise. To znamená, že budeme moci uzavřít dohody o volném obchodu se zeměmi z celého světa. Už stojí ve frontě,“ napsal Johnson pro list The Daily Telegraph.

Británie podle pravidel EU nemá oficiálně povoleno o těchto nových smlouvách vyjednávat, dokud je v Unii, to ale neznamená, že se o nich už nedá přemýšlet, poznamenal šéf diplomacie.

„Nezabouchneme dveře migrantům“

Spojené království bude i nadále sdílet evropské hodnoty, konstatoval ministr. „Dále budeme vítat obrovské množství turistů z EU. Nezabouchneme dveře migrantům, nebudeme vytahovat padací most,“ tvrdí Johnson.

Britský ministr pro brexit David Davis řekl, že Brusel na ohlášené priority Londýna reagoval vesměs kladně. „Upřímně si myslím, že v to doufali,“ podotkl Davis. Po odchodu z EU nečeká, že by se hned něco změnilo, pokud jde o cestovní omezení.

„Neuvidíte žádný rozdíl řekněme v právu cestovat. Máme 35 milionů lidí, kteří sem přicházejí z Evropy každý rok,“ upozornil. „Uvidíme (co celní kontroly). To je jedna z věcí, o nichž budeme muset vyjednávat,“ dodal.

Lídři zemí EU budou mít zvláštní summit k brexitu do pěti týdnů poté, co Británie formálně oznámí záměr z Unie odejít, uvedla přesedající Malta. Mayová chce příslušný článek spustit do konce března. 

Premiér Malty v EP zdůraznil, že Unie si přeje spravedlivou dohodu s Británií, podmínky ale nemohou být lepší než členství. Šéf Evropské komise Jean Claude Juncker pak zdůraznil, že vyjednavači EU pro brexit nejsou vůči Británii naladěni nepřátelsky.

„Sbohem, Evropo,“ píší evropské listy

Na projev Mayové reagoval tisk po celé Evropě. Třeba německý list Die Welt ho zesměšňuje, když píše o tom, že Mayová se rozhodla dostat zemi do izolace. Zvolil přitom všeříkající titulek „Malá Británie“ a design kopírující stejnojmenný britský satirický pořad, který si ze Spojeného království a jeho obyvatel velmi nevybíravě utahuje.

Francouzský Libération zase píše o hrozbě, které Evropa čelí kvůli Putinovi, nástupu Trumpa a brexitu.

Další francouzské noviny, Le Figaro, usuzují, že Mayová se rozhodla s Unií „definitivně rozejít“. Irish Independent pak kritizují plán „otevřených hranic“ jako „iluzi“. Italská La Reppublica konstatuje, že Británie si kolem sebe staví zeď.

Španělský list El País píše o rozhodnutí Mayové jít do „tvrdého brexitu“. Podle novin El Mundo se Mayová „vzdá Unie, aby mohla dostat pod kontrolu imigraci“. Dánský Politiken konstatuje, že premiérka „před EU tvrdě zabouchla dveře“. O úplném rozvodu s Unií píše i norský Klassekampen.

  • V Británii v roce 2015 pracovalo podle kvalifikovaných odhadů kolem 37 000 Čechů a Češek. Nejčastěji našli místo ve službách a pohostinství. Podle ministerstva práce se dá předpokládat, že Británie omezí Čechům volný přístup na svůj trh práce. Také Britové by pak v ČR museli získat k práci nejdřív povolení.
  • S levnější librou by mohly klesnout ceny zájezdů do Británie. Podle Českého telekomunikačního úřadu by se ale Češi měli připravit na to, že jim brexit v budoucnu může prodražit mobilní volání.
  •