Uzbek se přiznal ke střelbě v istanbulském klubu. Výcvik prý získal v Afghánistánu

Události: Podezřelý z útoku v Istanbulu dopaden (zdroj: ČT24)

Uzbek Abdulgadir Mašaripov, považovaný za viníka útoku v istanbulském klubu, získal výcvik od radikálů v Afghánistánu. Uvedly to úřady poté, co domnělého strůjce zadržely právě v největším městě Turecka. Při střelbě v zábavním podniku Reina zemřelo na Nový rok 39 lidí.

Muž původem z Uzbekistánu přijel do Turecka zřejmě před rokem, a to ilegálně. Podle guvernéra Istanbulu Vasipa Sahina se k činu po zadržení přiznal – jeho otisky prstů se navíc shodovaly s důkazy na místě činu.

Kromě něj v souvislosti s útokem skončilo ve vazbě dalších 50 osob. Mezi nimi je mimo jiné Mašaripovův syn, jeden Iráčan a také ženy ze Somálska, Senegalu či Egypta.

Podle Sahina je ale již jasné, že Mašaripov atentát spáchal na pokyn teroristické organizace Islámský stát (IS). Ten se k odpovědnosti přihlásil krátce po útoku s tím, že šlo o odvetu za turecké vojenské angažmá v Sýrii.

Za pachatele označovala turecká média Mašaripova už týden po útoku. Daily Sabah o něm napsal, že je znám rovněž pod přezdívkou abú Muhammad Hurasan.

Deník Hürriyet v pondělí uvedl, že útočník nespáchal masakr z ideologických důvodů, nýbrž za finanční odměnu 150 tisíc dolarů (3,8 milionu korun). To podle policie dokládá i způsob útoku - nešlo, jak bývá zvykem, o sebevražedný atentát, útočník naopak měl zájem na tom, aby unikl do bezpečí.

Klub Reina v Istanbulu
Zdroj: Google Maps / ČT24

Krátce po útoku zadržela turecká policie Mašaripovovu manželku a také další členy jeho rodiny. Žena údajně uvedla, že se o střelbě dozvěděla až z televize a že neměla nejmenší ponětí o tom, že její manžel je teroristou IS nebo jen sympatizantem této organizace.

Turecko v souvislosti s útokem i dalšími incidenty prodloužilo výjimečný stav. Ten trvá od červencového pokusu o puč. Podle vlády je potřeba více času na „vymýcení vlivu nepřátel země uvnitř tureckých institucí“.

Turecko prodlužuje výjimečný stav (zdroj: ČT24)

Úřady tak už půl roku podnikají tažení proti kritikům vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V rámci rozsáhlých čistek už bylo nuceno odejít z práce přes 100 tisíc státních zaměstnanců. Více než 41 tisíc lidí skončilo ve vězení.

Podle tureckých představitelů stál za jeho zosnováním duchovní Fethullah Gülen, který už dlouho žije ve Spojených státech. Gülen veškerá obvinění odmítá.