Damaškem otřásl výbuch. OSN dříve uvedla, že klid zbraní se většinou dodržuje

Příměří v Sýrii se podle OSN až na výjimky dodržuje (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek večer zabil zřejmě sebevražedný útok v syrském Damašku nejméně čtyři lidi. OSN dříve uvedla, že se klid zbraní na většině míst doržuje. Syrští povstalci, kteří ovládají údolí Barada, se také ve středu dohodli s vládou, že umožní technikům přístup k poškozenému zdroji pitné vody pro Damašek. Od konce prosince se kvůli tomu řada lidí ocitla bez vody.

V údolí řeky Barada pramení voda pro pět milionů Syřanů, včetně obyvatel Damašku. Ještě ve středu oblast bombardovaly armádní vrtulníky. Stovky povstalců ale podepsaly dohodu s Asadovou vládou, že se stáhnou a nechají techniky opravit poškozený vodovod.

„Armáda získá kontrolu nad pramenem a zajistí obnovení dodávek vody do Damašku. Dohoda o usmíření pak pro vesnice začne platit ve všech oblastech – politické i sociální,“ uvedl tajemník strany Baas pro předměstí Damašku Ahmad Bajdar. Dvě vesnice zatím dohodě vzdorují. Většina tamních rebelů ale na příměří přistoupila.

Obyvatelé Damašku se už týdny potýkají s nedostatkem vody (zdroj: ČT24)

Do obklíčených oblastí se nedostává pomoc

Údolí Barady není jediné místo v Sýrii, kde se navzdory příměří střílí i v lednu. Damašskou čtvrtí Kfar Súsa ve čtvrtek večer otřásla exploze. Šlo zřejmě o sebevražedný útok, při kterém přišli o život nejméně čtyři lidé. Nevládní zdroje hovoří až o osmi obětech. Ve čtvrti, která se nachází na jihu města, je několik ministerských úřadů a také sídlo vojenské rozvědky. Patří k bohatým a moderním částem syrské metropole.

Většina země ale podle OSN klid zbraní dodržuje. „Příměří je až na nějaké výjimky dodržováno. Teoreticky by to mělo znamenat příležitost, aby se do obklíčených oblastí dostala humanitární pomoc. To se ale bohužel neděje,“ uvedl zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

O tom, jak příměří prohloubit, ve čtvrtek po telefonu jednal ruský prezident Vladimir Putin s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. Řešení konfliktu budou už brzy hledat v Astaně, kde se chystají mírové rozhovory.

Zvláštní zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters

Rusko se postupně ze Sýrie stahuje

Kreml ve čtvrtek nepotvrdil dřívější zprávu o tom, že jednání má začít už 23. ledna. Moskva ale oznámila, že pokračuje v omezování své vojenské účasti v Sýrii. „První skupina šesti strojů Suchoj-24 byla přesunuta ze základny Hmímím do Ruska. Stažení dalších letounů, pilotů a technického personálu plánujeme v blízké budoucnosti,“ uvedl Igor Konašenkov, mluvčí ruského ministerstva obrany.

Ruské bombardéry slouží na severu Sýrie od roku 2015. Právě suchoj z Hmímímu předloni sestřelilo turecké letectvo, což na dlouhé měsíce zmrazilo vztahy mezi Moskvou a Ankarou.

Od břehů Blízkého východu už odplula ruská flotila v čele s letadlovou lodí admirál Kuzněcov. To ale neznamená, že by se Rusové ze Sýrie stahovali úplně. Šest bombardérů tam čerstvě nahradila pětice bitevníků Su-25.

USA uvalily sankce na syrskou armádu i jednotlivce

Spojené státy uvalily sankce na syrskou armádu i jednotlivce za použití chemických látek. Sankce se týkají letectva, jednotek protiletecké obrany, pozemní armády, námořnictva a republikánské gardy. Dále pak organizace pro technologický průmysl a 18 jednotlivců. Jsou mezi nimi podle agentury AFP vysocí armádní důstojníci a představitelé jednoho výzkumného střediska.

Sankce spočívají ve zmrazení veškerého majetku v USA a zákazu transakcí s nimi pro americké občany. Zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii prověřovali vyšetřovatelé OSN, kteří dospěli k závěru, že chemické látky použity byly. Rusko se ale syrského režimu zastalo a zmařilo možnost dohodnout se na protisyrských sankcích v Radě bezpečnosti OSN.

OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) do loňska předložily čtyři zprávy, které obviňovaly syrský režim z chemických útoků. Rusko jako hlavní spojenec Damašku loni naopak obvinilo z chemického útoku povstalce.

První velké podezření z nasazení chemických látek vzniklo v roce 2013, kdy při útoku u Damašku zahynulo několik set lidí. USA tehdy zvažovaly odvetný útok a do Perského zálivu přesunuly letadlovou loď Nimitz. Sýrie později souhlasila s ruským návrhem, aby celý svůj chemický arzenál nechala zničit. Ze země bylo vyvezeno přes 1300 tun chemikálií a na jejich likvidaci i vývoz dohlížela OPCW. I pak se ale objevovaly zprávy o nasazení chlóru proti civilistům.