Policie v Kolíně nad Rýnem prý přestřelila. Vyslýchala stovky Severoafričanů

Německá policie hájí svůj postup během silvestrovských oslav v Kolíně nad Rýnem, během nichž vyslýchala stovky mužů severoafrického původu. Odmítla tak kritiku některých politiků, že dotyčné vyslýchala z rasových důvodů. Ve městě došlo poslední den roku 2015 ke stovkám sexuálních útoků na ženy. Stáli za nimi hlavně muži původem z Alžírska a Maroka.

Policie vyslechla asi 650 lidí, z toho až 99 procent bylo Severoafričanů. Muži se chovali agresivně, sdělil místní policejní šéf Juergen Mathies. Policie také uvedla, že zadrženo bylo celkem 92 lidí včetně šestnácti etnických Němců. Kvůli sexuálnímu napadení přijala policie deset trestních oznámení.

Na silvestrovské oslavy dohlíželo tentokrát 1700 policistů, tedy asi desetkrát více než loni. Místy byly postaveny zátarasy a v okolí katedrály se nesměly odpalovat ohňostroje. Podle reportéra Tagesschau byla opatření tak přísná, že narušovala tradiční slavnostní atmosféru.

Zátarasy v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: ČTK/AP/Henning Kaiser

Policii kritizovaly kvůli zátahům na muže severoafrického původu strana Linke a předsedkyně Zelených Simone Peterová. Ta ocenila, že velké nasazení policie zabránilo mnoha sexuálním útokům.

„Nabízí se ovšem otázka přiměřenosti a zákonnosti, když je prověřeno celkem téměř 1000 osob jen na základě jejich vzhledu, a část z nich zadržena,“ řekla Peterová listu Rheinische Post.

Řídili jsme se zkušenostmi, odmítl kritiku policejní šéf

Mathies ale odmítl, že by policie vybírala kontrolované osoby na základě jejich etnické příslušnosti. Zároveň ale řekl, že na základě minulých zkušeností bylo zřejmé, koho kontrolovat.

„Nebyli to žádní starší bělovlasí muži nebo blonďaté mladé ženy,“ uvedl policejní šéf. V situaci, kdy na hlavní kolínské nádraží přijížděly tisíce lidí, musela policie takto postupovat, zdůraznil.

Stejně jako někteří další politici kritizovala Peterová také to, že policie na Twitteru o Severoafričanech psala jako o Nafris, což je zkrácenina německého slova Nordafrikaner. S tím, že policie takový pojem neměla na veřejnosti použít, souhlasí i kolínský policejní prezident Mathies.

Interně policie slovo Nafris užívá již delší dobu, aby odlišila kriminalitu osob pocházejících nejčastěji z Maroka, Alžírska a Tuniska.

Slova političky Zelených kritizoval generální tajemník vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Peter Tauber, podle něhož taková slova ukazují na ztrátu citu pro realitu. Kritiky se Peterová dočkala také ze strany populistické Alternativy pro Německo (AfD).

Většinu pachatelů z loňska se nepodařilo najít

Silvestrovské oslavy v Kolíně nad Rýnem, ale i v řadě dalších německých měst poznamenaly před rokem sexuální útoky, které páchali převážně přistěhovalci. Policie v Kolíně nad Rýnem v souvislosti se Silvestrem 2015 přijala přes 1200 trestních oznámení, z toho více než 500 kvůli sexuálním deliktům včetně znásilnění.

Téměř polovinu řízení už státní zastupitelství zastavilo – u většiny kvůli nedostatku důkazů, nebo proto, že se obviněné už nepodařilo dohledat. Kvůli krádežím a sexuálnímu napadání ale stále běží 140 řízení. Zatím padly přes dvě desítky trestů.

Nynější oslavy byly v celém Německu výrazně klidnější. Týká se to i Bavorska s výjimkou Augsburgu, kde se podle policie odehrály dva útoky nožem. Policie zaznamenala rovněž ostřelování oslavujících zábavní pyrotechnikou, které si vyžádalo několik lehce zraněných. Zodpovědní za něj jsou podle policie tři Syřané.

Také v sousedním Rakousku byly loni hlášeny sexuální útoky, letos oznámilo sexuální delikty zatím devět lidí v Innsbrucku. V Salcburku vyšetřují podezření na nejméně čtyři případy, zatímco ve Vídni prověřují tři udání, píše server listu Kurier. Jeden útok má na svědomí afghánský žadatel o azyl, v dalších případech šlo podle serveru o muže jižního vzhledu.