V Tunisku zadrželi tři lidi podezřelé ze spolupráce s teroristou Amrim. Včetně jeho synovce

Vyšetřování útoku v Berlíně (zdroj: ČT24)

Zastřelený Tunisan Anis Amri, kterého policie dává do souvislostí s pondělním útokem v Berlíně, při útěku zřejmě s nikým nespolupracoval. Ukazují to podle vyšetřovatelů zjištění poté, co byl při páteční přestřelce zabit v Miláně. Tuniská policie nicméně zatkla tři osoby kvůli podezření z členství v údajné teroristické skupině napojené právě na Amriho. Jak informovala agentura AFP, jedním ze zadržených je Amriho synovec.

Podle prohlášení tuniského ministra vnitra jsou tři zadržení podezřelí z členství v „teroristické skupině… napojené na teroristu Anise Amriho“.

Španělské ministerstvo vnitra uvedlo, že prošetřuje informaci o možném spojení Amriho s občanem Španělska. Ministr vnitra Juan Ignacio Zoido to řekl španělskému rozhlasu s tím, že prověřovaný kontakt se uskutečnil přes internet.

Jen kartáček, pěna na holení a troje kalhoty

Amri během útěku napříč Evropou jednal zřejmě velmi spěšně a spontánně – podle italských úřadů měl pouze 1000 eur, na sobě natažené troje kalhoty, neměl mobil, ani občanský průkaz. V Amriho batohu se našel pouze kartáček a pěna na holení.

Zdroj z italských protiteroristických jednotek také televizi sdělil, že Amriho zachytily bezpečnostní kamery při přesunu mezi nádražím v Turíně a Miláně.

Čtyřiadvacetiletého Amriho zastavila ve tři hodiny ráno ve městě Sesto San Giovanni poblíž lombardské metropole hlídka složená ze dvou policistů během rutinní kontroly. Hledaný Tunisan následně podle italských médií sáhl do batohu pro zbraň a za pokřiku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký!) na policisty vystřelil. Jednoho z nich přitom zranil na rameni. Při pokusu o útěk druhý policista Amriho zastřelil.

V Itálii dopadli podezřelého z útoku v Berlíně (zdroj: ČT24)

Zbraň, kterou Amri proti italským policistům použil, odpovídá podle německého deníku Bild té, kterou byl v Berlíně zastřelen polský řidič kamionu. Žádné doklady se u Tunisana nenašly.

Agentura Amak – patřící organizací Islámský stát - zveřejnila v pátek video, na němž Amri přísahal věrnost tomuto hnutí a vyzýval k útokům v Evropě.

Amri se v Itálii vydával za nezletilého, Tunisko jej nechtělo vzít zpátky

Amri pobýval v Itálii od roku 2012, teprve o tři roky později se přesunul do Německa. Při příchodu do Itálie úřadům klamavě uvedl, že je nezletilý, byl proto umístěn do dětského domova, kde neustále vyvolával konflikty.

Události, komentáře k dopadení berlínského útočníka (zdroj: ČT24)

Později se pokusil zapálit školu, do které byl zapsaný. Italský soud jej proto odsoudil ke čtyřem letům vězení a protože vyvolával konflikty i ve věznici, musel si odsedět celou délku trestu.

Po vypršení trestu chtěly italské úřady vydat Amriho zpátky do Tuniska, to ale odmítlo v jeho případě spolupracovat. Po formálním vykázání z Itálie se proto Amri přesunul do Německa, kam s sebou přinesl dokumenty na několik identit.

Amri s největší pravděpodobností stál za pondělním útokem, kdy se zmocnil kamionu a najel do davu během vánočních trhů v centru Berlína. Incident si vyžádal 12 obětí a pět desítek zraněných. Mezi oběťmi je sedm Němců a pět cizích státních příslušníků včetně Češky Naďi Čižmárové.