Do čela chudého a nestabilního Haiti míří banánový magnát Moise

Jedna z nejchudších zemí světa bude mít nového prezidenta. V čele Haiti stane osmačtyřicetiletý banánový magnát Jovenel Moise z vládnoucí strany. Už v prvním kole voleb získal nadpoloviční počet hlasů. Během čekání na výsledky došlo k násilnostem. Ty pokračovaly i po jejich vyhlášení. V chudinské oblasti La Saline nedaleko hlavního města Port-au-Prince použila policie proti protestujícím slzný plyn.

Prezidentské volby v nejchudší zemi západní polokoule měly ukončit rok trvající období politické nestability na Haiti. Hlavním soupeřem byznysmena Moiseho byl zástupce opozice Jude Célestin, který si ale získal necelou pětinu voličů, ukazují předběžné výsledky.

Loni v říjnu se na Haiti uskutečnilo první kolo prezidentských voleb, v nichž rovněž zvítězil Moise. Výsledky ale byly kvůli masivním podvodům anulovány.

Mandát předešlého prezidenta Michela Martellyho skončil začátkem letošního února. Hlava státu a předsedové obou komor parlamentu ale podepsali dohodu o vytvoření přechodné vlády a zvolení prozatímního prezidenta v osobě Jocelerma Priverta.

Nepokoje na Haiti
Zdroj: Jeanty Junior Augustin/Reuters

Ten nyní vyzval ke klidu. „Násilné činy mohou jen zkazit plody krásného 20. listopadu,“ upozornil s odkazem na datum posledních voleb a nepokoje, které provázely čekání na výsledky. Lidé vyšli do ulic a někteří zapalovali pneumatiky. Násilnosti pokračovaly i po vyhlášení výsledků.

Haiti stíhá jedna živelní pohroma za druhou

Nové hlasování mělo původně proběhnout 9. října, úřady ho ale musely odložit kvůli dopadům hurikánu Matthew, který si vyžádal životy 573 lidí a dalších 175 tisíc Haiťanů vyhnal z domovů.

Desetimilionové Haiti se přitom stále vzpamatovává z ničivého zemětřesení, při němž v lednu 2010 zahynulo na čtvrt milionu lidí. Desetitisíce Haiťanů zůstávají v provizorních přístřešcích a dalších deset tisíc zabila cholera.