Papež zavřel bránu za Svatým rokem milosrdenství

Uzavřením Svaté brány v bazilice svatého Petra ve Vatikánu ukončil papež František mimořádný Svatý rok milosrdenství. Při této příležitosti vyzval k prosbě o milost, aby lidé nikdy neuzavírali své brány smíření a odpuštění a uměli překonávat zlo a rozdíly. Vybídl také věřící, aby šířili naději a dávali šanci ostatním.

Během mše, kterou celebroval na svatopetrském náměstí společně se 17 kardinály, které jmenoval v sobotu, vyzval na 70 tisíc přítomných poutníků, aby dál žili v duchu naděje a milosrdenství.

Svatý rok je pro věřící mimořádným rokem milosrdenství, v němž mají upevnit svou víru a najít cestu k odpuštění. Tradice svatého roku byla založena koncem 13. století. Zatímco řádné svaté roky se vyhlašují pravidelně vždy po 25 letech, mimořádné vyhlašuje papež. Příští řádný rok připadne na rok 2025, minulý mimořádný vyhlásil papež Jan Pavel II. roku 1983 jako připomínku výročí Kristova úmrtí před 1950 lety.

Končící Svatý rok milosrdenství začal loni 8. prosince v Římě. Od té doby prošlo Svatou bránou baziliky svatého Petra kolem 20 milionů věřících.

„Účelem svatého roku je vést věřící k tomu, aby si mohli hlouběji uvědomit základní myšlenku, která se s tímto daným rokem váže,“ zdůraznil dramaturg náboženské tvorby ČT Martin Horálek. Hlavním cílem tedy není udělení plnomocných odpustků.

Papež František svatý rok vyhlásil kvůli znepokojení z dění ve světě a rostoucí tenze uvnitř samotné katolické církve. František během tohoto roku opakovaně apeloval na světové politiky, aby přikročili k usmíření.

Kuba a Paraguay na Františkovy žádosti reagovaly vyhlášením amnestie, na Kubě se kromě toho konalo historické setkání papeže Františka s hlavou ruské ortodoxní církve, patriarchou Kirillem. K setkání hlavy katolické církve a nejvlivnějšího muže té ortodoxní došlo prvně po téměř tisíci letech.

Bez úspěchu ale skončily Františkovy žádosti o ukončení válečných konfliktů na Ukrajině a v Sýrii.

Horálek: Každý věřící měl možnost projít Svatou bránou (zdroj: ČT24)

Předcházející neděli z rozhodnutí papeže skončil svatý rok v místních církvích. V Praze se k jeho ukončení věřící shromáždili 13. listopadu v katedrále sv. Víta. Zároveň si připomněli patronku českého národa, svatou Anežku Českou.