Švédové se konečně dostali k Assangeovi. V Londýně začali s výslechem

Spolupracovník ČT: Výslech by měl trvat minimálně dva dny (zdroj: ČT24)

Švédští vyšetřovatelé zahájili výslech zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Stalo se tak na ekvádorské ambasádě v Londýně, kde Assange přebývá. Švédové ho obviňují ze znásilnění, on sám ale vyšetřování považuje za zástěrku pro vydání do USA kvůli svým internetovým aktivitám.

Assange se na ekvádorské velvyslanectví uchýlil před čtyřmi lety z obav, že by ho Británie mohla na základě švédské žádosti zadržet a předat Stockholmu.

Na ambasádě byla přítomna švédská šéfprokurátorka Ingrid Isgrenová a podle portálu The Local také jistý představitel švédské policie. Prostředníkem při výslechu je ekvádorský prokurátor, uvedla agentura Reuters. Přepis rozhovoru vypracuje Ekvádor, který ho následně předá švédským úřadům.

Podle agentury AP bude výslech trvat několik dní. Švédsko se během něj chystá Assange požádat o dobrovolné poskytnutí vzorku DNA. Isgrenová a její kolega od policie večer budovu velvyslanectví opustili, aniž by čekajícím novinářům cokoli sdělili.

Komplikovaný postup kritizoval Assangeův švédský právník Per Samuelsson. „Doufáme, že výslech bude té nejvyšší možné kvality a že Assange bude moci podat vysvětlení, které přiměje prokuraturu uzavřít případ. Pokud bude kvalita bídná, budeme žádat nový výslech,“ řekl advokát před začátkem pondělního výslechu, kterého se však on sám neúčastnil.

Assangeův videopřenos při desátém výročí Wikileaks
Zdroj: Reuters

Assange je ve Švédsku stíhaný kvůli podezření ze znásilnění, kterého se podle obžaloby dopustil v roce 2010. Australan obvinění odmítá a tvrdí, že je účelové. V pozadí je podle něj ve skutečnosti snaha vydat ho justici Spojených států, jejichž tajnou vládní dokumentaci server WikiLeaks zveřejnil.

Projekt WikiLeaks vznikl v roce 2006. V roce 2010 zpřístupnil tajné americké dokumenty o válce v Iráku i Afghánistánu. Dosud server zveřejnil na čtvrt milionu tajných dokumentů, které mapují fungování americké diplomacie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Letos v říjnu pak portál odhalil soukromé e-maily vedoucích činitelů Demokratické strany USA. Ukradená pošta mimo jiné obsahovala části staršího projevu neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové k bankéřům, v němž se postavila za finančníky z Wall Street. 

Horizont ČT24: Výslech Juliana Assange (zdroj: ČT24)