Jasno ještě předtím, než celá Amerika odvolí? Předčasné hlasování bourá tradiční scénář

Odhady výsledků v klíčových státech ještě předtím, než Amerika odvolila. Mnoho lidí se podivuje, zda drama nejdůležitějších voleb světové politiky nekončí dříve, než začalo. Důvodem je i mimořádný zájem o předčasné odevzdání hlasů. Ještě nikdy nevyužilo možnost tolik lidí jako při letošních volbách.

Téměř 40 let staré hlasování o protipovodňových opatřeních v kalifornském Monterey je v moderních dějinách USA vnímáno jako první, kdy mohli lidé odevzdat hlas ještě dříve, než nastal „volební“ den. Poprvé se tak narušil v jistém smyslu tradičně chápaný rituál: jasně určený termín, kdy se lidé mimo jiné mají možnost sejít. Volební den byl chápán jako politický i společenský akt.

Odvážný krok Kaliforňanů se ale ze Západu volně šířil dál a zasáhl 38 států včetně okrsku Washington D.C. Už v pondělí, řádku hodin před oficiálním spuštěním voleb, odevzdalo svůj hlas nejméně 43 milionů lidí.

Podle odhadů může při úterním sčítání hlasů až třetina z nich pocházet od lidí, kteří hlasovali předčasně. Nikdy předtím si tolik lidí s odvolením nepospíšilo. 

Předčasné odvolení přitom může do budoucna výrazně pozměnit strategii a kampaň. „Představa, že se všichni probudíme a v Americe nastává společný volební den, je dnes trochu přežitek,“ řekl listu New York Times dlouholetý poradce republikánů Rus Schriefer. „Vaše taktika při nasazování volební TV inzerce, načasování, vrchol kampaně, to vše se zcela změnilo,“ dodává.

Rozmach předčasného odevzdání hlasu tak nutí volební týmy nově promýšlet, jak rozdělit prostředky na kampaň. Nově mohou mít navrch složitější techniky a moderní technologie – štáby díky nim mohou na voliče intenzivněji působit delší dobu.

Volby ve Filadelfii
Zdroj: Charles Mostoller/Reuters

Fenomén brzkého odvolení letos shodou okolností zavládl v jednom z nejsledovanějších států: Floridě. Mimořádného počtu předčasných hlasů – zejména mezi početnými Hispánci – se chytly výzkumné agentury a prorokovaly dílčí vítězství Clintonové v době, kdy ještě celá Amerika volila.

Mnozí tak kritizovali, že očekávané drama může skončit dříve, než s uzavřením místností vůbec začne. A to zejména, když se jedná o tak citlivý stát, který v minulosti často rozhodoval – i díky rozdílu několika set hlasů.

Řeč je o často připomínaných volbách z roku 2000, kdy souboj mezi Georgem W. Bushem a Alem Gorem muselo rozetnout opakované přepočítávání hlasů. Letos už den před volbami mělo na Floridě odvoleno více lidí než před 16 lety celkově: téměř 6,5 milionu voličů.

Oba kandidáti zaměřili na Floridu v posledních dnech mimořádnou pozornost. Zejména demokraté zde spoléhají na Hispánce – podle prvních propočtů šli předčasně volit hlavně prvovoliči a mladší příslušníci této menšiny.

Podle expertů tak už v příštích volbách musí týmy najít cestu, jak lov nerozhodnutých voličů rozšířit z několika posledních dnů spíše na týdny.